Verslag VD met The Bruges Gin Society op 21 april 2022

De Hanze gaat deze avond   na het traditioneel pinnen en verwelkomen van enkele nieuwe leden, namelijk Filip Weyne en Pascal Vandenbussche – duidelijk de Brugse toer op. Samen met Bedrijvig Brugge vzw hebben we The Bruges Gin Society uitgenodigd om ons hun verhaal te brengen.

Baptiste Van Outryve (Master of Communication), Hendrik Baeke (Master of Administration) en Joachim Augustyn (Master of Taste) hebben in 2012 als ginliefhebbers de vzw The Bruges Gin Society opgericht. Dit drietal heeft daarbij het lidmaatschap opengesteld tot een kern van 15 leden om zo de meest gunstige omgeving te creëren en samen te genieten van gin, maar ook verder te experimenteren met spirits, smaken en mixers.

Het is de bedoeling van Baptiste om ons deze avond letterlijk en figuurlijk binnenin warm te maken met het verhaal van hun hobby.

Met deze hobby zijn ze bovendien internationaal doorgestoten en dat beseften ze zelf ook wel toen ze in covidtijden in 2021 een mail ontvingen uit Groot-Brittannië van de organisatie die de World Gin Awards uitreikt. Voor het eerst wonnen twee Belgische gins een belangrijke prijs. De Black Swan Gin kwam als beste eigentijdse Belgische gin uit de bus. De Gold Swan Gin werd zelfs uitgeroepen tot de beste gerijpte gin ter wereld. Beide gins zijn van The Bruges Gin Society.

Wat nu? Zoiets schept een verwachtingspatroon bij de klant. Het is niet altijd evident daarmee om te gaan. Maar het drietal blijft trouw aan hun initiële opzet.

Ondertussen bestaan ze 10 jaar en brengen ze nieuwe creaties, telkens met beperkte stoking. Hun definitie van ‘handcrafted production from scratch’ mag je ook letterlijk nemen en die flessen zijn meestal binnen de 48h verkocht. Er is bewust geen depot, geen grote productiecapaciteit. Ze blijven trouw aan zichzelf, hun statuten en vooral aan hun hobbygeluk. De vzw krijgt inkomsten via hun support aan horeca d.m.v. consultancy, het opleiden en adviseren van verenigingen, de horeca, het evalueren van spirits, tonics en bereidingen.

The Bruges Gin Society is geen commerciële organisatie. Als er dus eens iets niet lukt, dan is dat niet meteen erg. De leden willen leren van externen en van elkaar. Verder naar nieuwe smaken zoeken en producten ontwikkelen. Dit is gin met een speciaal verhaal. Baptiste, Hendrik en Joachim zijn de effectieve leden en als de vraag vanuit de zaal komt hoe we ook lid kunnen worden, vernemen we dat het aantal toegetreden leden beperkt is tot het getal 15 en dat er niet direct een vacature is.

Bij een dergelijke voordracht hoort natuurlijk ook een proevertje. Voor De Hanze was dit alvast een fantastische activiteit om weer gezellig samen te zijn. Zeker in de aanwezigheid van The Bruges Gin Society die Brugge mooi op de internationale kaart zet. De ochtend erop mochten ze immers heel vroeg richting Londen vertrekken en ze hadden er duidelijk zin in.