Verslag vriendendinner met Chris Cardon op 15 april 2021

 

Verslag van een avond met vaccin inzichten, met Chris Cardon op 15 april 2021.

 

De voorzitter verwelkomt 110 aanwezigen vanavond voor het vriendendinner met Chris Cardon. Het virtuele dinner wordt samen met JCI georganiseerd en ook alle JCI leden worden hartelijk welkom geheten door de JCI senator/Hanzevoorzitter Valerie Meuser.

 

Niko Keters haalt aan dat echte ondernemers niet te stoppen zijn. Bij Chris Cardon is dit niet anders. Met Ziphius is hij toe aan z'n derde bedrijf en deze keer is hij geboeid geraakt door de vraag hoe hij  zeldzame ziektes de wereld uit kon helpen. Bij het opduiken van corona was Chris uitgedaagd om de technologie van Ziphius in te zetten om corona de wereld uit te helpen.

 

Chris steekt onmiddellijk van wal met een intro over wat mRNA nu precies is. Volgens Chris is mRNA een code om het lichaam zelf geneesmiddelen te laten aanmaken. Z'n hond beaamt dit al blaffend.  Via mRNA vaccins injecteren we software of code in het lichaam. Dit heeft als voordeel - ten opzichte van klassieke vaccins dat (1) het mRNA kan werken waar het dient te werken en (2) dat het lichaamseigen product aanmaakt – i.t.t. klassieke vaccins waar minimale hoeveelheden virale lading geïnjecteerd worden.

mRNA is als een bankcode met details over het land, de klant en klantspecifieke info. Je kunt geld in cash naar de bank brengen en je kunt geld elektronisch overschrijven. mRNA is als geld elektronisch overschrijven, je geeft instructies aan de cel om de benodigde antistoffen zelf aan  te maken o.b.v. de heldere instructies.

Bij software is alles te herleiden tot 1 en 0, bij RNA is alles te herleiden tot AUCG. Met 1 en 0 geraak je tegenwoordig op Mars, via AUCG help je allerhande ziektes de wereld uit.

Via een grafische weergave toont Chris hoe mRNA in de cel terechtkomt, afgelezen wordt in een ribosoom (minifabriekje), waarna het ribosoom virusproteïnes aanmaakt zodat vervolgens antistoffen kunnen aangemaakt worden.

 

Nu alle aanwezigen op de hoogte zijn van wat mRNA precies is, is het tijd voor de volgende stap. Wat onderscheidt Ziphius van de rest van de bedrijven die vaccins produceren o.b.v. mRNA technologie?

 

Het begon in januari 2014 met een publicatie in het gerenommeerde tijdschrift Nature o.w.v. zeer goeie resultaten t.o.v. het Pfizer-Biontech vaccin. Ziphius haalde zelfde beschermingsgraad maar met slechts 1 dosis daar waar Pfizer-Biontech er 2 nodig hebben. Dit gebeurt door gebruik te maken van saRNA = self amplifying RNA. Dit type RNA ontdubbelt in de cel voor het tot activiteit komt, dit heeft als voordeel dat de expressietijd 30 tot 40 dagen duurt - daar waar bij klassiek RNA dit beperkt blijft tot een tiental dagen, er is dus een beter en langer effect.

De introductie van mRNA vaccins is een revolutie geweest binnen het vaccinlandschap, binnen mRNA is saRNA een nieuwe revolutie. De productie kan veel beknopter en goedkoper gebeuren via saRNA.

Een bijkomend voordeel van saRNA is dat er ook kan gecodeerd worden voor een intern antigen wat bij eventuele virusmutaties alsnog bescherming kan bieden.

 

Om dit alles te bewerkstelligen heeft Ziphius een helder organigram met ervaren toppers op sleutelposities. Op vandaag werken 27 FTE in Gent, tegen 2023 wil Chris groeien tot 102 FTE, in Gent en Luik. Begin 2022 worden Good manufacturing practice (GMP) compliant installaties in Luik in gebruik genomen. De initiële site in Gent was snel te klein en daarom werden op de weide naast de universiteit campus via containers in 4 weken tijd nieuwe labo's opgebouwd, nu 2 verdiepingen hoog met mogelijkheid tot 3de verdiep.

 

Chris is van opleiding apotheker en liet z'n eerste bedrijf over aan het toenmalige Omega Pharma. Het tweede bedrijf introduceerde hij op de Londense beurs en in 2019 werd Ziphius opgericht. Chris was ervan overtuigd dat er een betere CEO voor Ecuphar kon gevonden worden en hij wou opnieuw ondernemer pur sang worden. In die periode overleden 2 mensen in z'n omgeving aan zogenaamde orphan diseases waarop hij lessen genetica volgde. Daar kwam hij in contact met prof. Nick Sanders.

Via de JP Morgan Healthcare conference begin 2020 werd Chris opnieuw uitgedaagd door een keynote van de Moderna CEO die aangaf binnenkort met phase 3 clinical trials te starten. Na wat intern overleg binnen Ziphius, en gebruik makend van de ervaring met Sars en Mers werd gestart met de ontwikkeling vaccins. In de zomer volgde een commercial agreement met Univercells, een externe pipeline prioritization en een serie A kapitaalronde. Hiermee is het de bedoeling om verder te professionaliseren.

 

De globale marktperspectieven voor vaccins zijn gunstig – de wereldwijd verwachtte omzet van 105 bn in 2027 en het aandeel RNA zal tegen die tijd verdubbelen wat logisch is gezien de vele voordelen.

Het European Medicines Agency (EMA) is geïnteresseerd in de ontwikkelingen van Ziphius en vraagt actief data op, ook grote spelers uit de pharmawereld weten Ziphius intussen te vinden. Chris geeft enkele duizelingwekkende waarderingscijfers van andere mRNA-gebaseerde vaccinproducenten.

 

Het spreekt voor zich dat de ontwikkeling van nieuwe vaccins niet over 1 nacht ijs verloopt. Chris geeft inzicht in de fasering van pre-clinical, naar phase 1, 2 en 3 waarbij de slaagkansen erg variabel zijn, respectievelijk 72, 32 en 75%. De grootste waardecreatie gebeurt, als alles goed gaat, in de overgang van pre-clinical naar phase 1 en dat is meteen de reden waarom Ziphius zich hierop concentreert. Een tweede weloverwogen keuze is om niet alles in te zetten op 1 vaccin maar om uit de geprioriteerde pipeline de juiste keuzes te maken én tegelijkertijd rekening te houden met het marktpotentieel van alle kandidaat vaccins. Chris wil graag 4 à 5 vaccins licentiëren tegen 2024 en met een waardering tussen 600m en 1bn richting Nasdaq trekken.

 

We wensen hem alvast alle succes!