Verslag en foto's online vriendendinner met gastspreker Dany Van de Ven, en aperitief

Verslag van een boeiende avond – 28 mei 2020 – samen met Mars & Mercurius

Vervanging Belgische F16‘s - Hoe een berg beklimmen?

Brig Gen o.r.Dany Van de Ven

 

 

Een unieke avond in de geschiedenis van De Hanze en voor de leden van Mars & Mercurius.

 

Als de coronacrisis ons niet toelaat om samen te dineren en te genieten van een live gastspreker, dan brengt De Hanze dit/dat gevoel/onze clubformule toch gewoon bij je thuis! Onder het genot van lekkere aperitiefhapjes en een glaasje bubbels was het ook genieten van het online exposé van Generaal Dany Van de Ven, met veelzijdige informatie o.a. over de F-16 en de F-35.

 

De Generaal sprak bij aanvang van de uiteenzetting ook kort even over het gebruik van informatie, en de interpretatie ervan. Om het met zijn eigen woorden te zeggen “Ik ben verantwoordelijk voor wat ik zeg, en niet voor wat jullie verstaan...”

 

We kunnen slechts een zeer beknopte samenvatting geven van de zeer uitgebreide informatie over het Belgische F-16 vervangingingsprogramma, kortom heel veel informatie in een notendop.

 

De Belgische F-16 luchtgevechtscapaciteit wordt als eerste item besproken.

De Generaal geeft wat meer uitleg over de luchtgevechtsopdrachten van de Belgische defensie / luchtgevechtsverbintenis aan NAVO en EU met als besluit dat dezelfde luchtgevechtscapaciteit dient behouden te blijven, weliswaar aangepast aan de evolutie van bedreiging en technologie.

 

De Euro-Atlantische situatie met een overzicht van de verschillende toestellen op de Euro-Atlantische markt kwam ook aan bod, hierbij een overzicht:

F16 MLU / Eurofighter Tr3 / F18 E – F BI2 / Gripen E – NG / Rafale F3 / F-22 / F-35.

 

Over het verwervingsproces wist dhr. Van de Ven ons mee te delen dat dit volledig transparant verliep.

 

De beslissing over het budget en de gegevens werd genomen in de Ministerraad van 25 oktober 2018.

Goedkeuring voor 4,918 miljard EUR

Grote uitrustingsinvesteringen: F-16 1975 Contract van de 20ste eeuw

                                                  F-35 2018 Contract van de 21ste eeuw.

 

Het programmabeheer met de karakteristieken van het ACCap programma team (Air Combat Capability) werd doorgenomen, met wat meer uitleg over dit team, o.l.v. Kolonel Harry Van Pee, en over de werking.

 

De Generaal behandelde ook het thema “Industriële aspecten” (“terug geven aan de maatschappij”) (ESIs – Essential Security Interests).

De Europese Commissie laat offsets niet (langer) toe, tenzij voor projekten die de ESIs van België beschermen.

Er werd dieper ingegaan hierop, vooral dan ook op de vele Belgische partners m.b.t. het F-35 programma.

 

Uiteindelijk werd de aankoop van België verder uiteengezet.  Wat hebben we gekocht? Wanneer? Hoe? (F-35A). Hieronder worden slechts enkele aankopen vermeld, er zijn er uiteraard nog veel meer:

-        34 F-35A Block 4 TR3, 35 F-135 motoren

-        2 full mission training centra

-        alle benodigde apparatuur, test- en ondersteuningsmateriaal…

 

Naar het einde toe ging dhr. Van de Ven nog even verder in op het thema veiligheid en de veiligheidscultuur die inherent zijn aan het F-35 programma.

 

Als besluit van een boeiende avond gaf de generaal ons nog deze feiten:

-        ACCap programma is een uitstekend concept: voorbeeld voor andere landen.

-        Onderdeel van 9,2 miljard € van het Defensie Investeringsprogramma (gevechtsvliegtuigen, fregatten, mijnenjagers, landvoertuigen, uitrustingen voor de soldaten, …) dat diende “vastgelegd” te worden in 2018 en dat in 2030 België moet brengen naar 1,3% Defensie-investeringen van het BNP, vergeleken met de 2% vereist door NAVO (Obama – Trump).

-        Evaluatie van de 2 BAFOs (Best and Final Offers) hebben geleid tot een politieke beslissing met een “disturbatie” van een FR niet-conforme offerte.

-        Een politieke beslissing werd verwacht vóór de NAVO-Top van 12 juli 2018 of 20 juli 2018, … of 20 december  2018….

        Uiteindelijk is het 25 oktober 2018 geworden.

        …Een beslissing diende genomen te worden in 2018, gezien de lokale verkiezingen van 14 oktober 2018 en de federale verkiezingen van 26 mei 2019…

 

Om af te sluiten met de woorden van de Generaal zelf: “Er was veel commotie, maar de beste uitrusting werd gekozen… voor de Belgische Luchtmacht …en voor de Belgische industrie.”

 

Nog enkele F-35 Fast Facts dd 4/5/20 op een rijtje:

24 basissen wereldwijd

1005+ piloten

9185+ techniekers

9 naties op hun grondgebied

8 luchtmachten IOC (Initial Operational Capable)

Lot14 unit cost F-35A = 77.9 M USD 

Program of Record = 3.300 F-35’s.

 

En ondertussen stroomden vele vragen van de leden binnen, en werd nog even kort wat extra tijd gemaakt voor de antwoorden.

 

Opnieuw een leerrijke avond, boordevol interessante informatie!

Hartelijk dank aan Generaal Dany Van de Ven!