Verslag en foto's vriendendinner D. Ketels

Op donderdag 18 april ontvingen Wim & Jonathan, de voorzitters van De Hanze en JCI Brugge, meer dan 90 aanwezigen op het gezamenlijke vriendendiner in het gekende Crowne Plaza hotel.

Tijdens de business-speeddate konden de ruim 30 geïnteresseerde deelnemers 1-op-1 netwerken. Oude bekenden en nieuwe gezichten deelden informatie, maakten een interessante babbel, wisselden kaartjes … Tot onverbiddelijk het belsignaal weerklonk en er doorgeschoven moest worden.

Aan de bar werd ondertussen een eerste glas gedronken. Ook daar werd – weliswaar op een iets informelere manier – genetwerkt. Jaycees maakten kennis met leden van De Hanze tussen pot en pint; hier en daar werd zelf een oud-Jaycee gespot in het De Hanzepubliek. Bij een hapje en een drankje werd duchtig bijgepraat. De sfeer zat er al goed in.

Tijd om aan tafel te gaan en te genieten van de gastspreker en een heerlijk diner. Maar eerst nog wat geplogenheden uit beide verenigingen. Bij De Hanze werden de cijfers van het afgelopen jaar toegelicht en goedgekeurd en werd een deel van het bestuur herkozen. Waarvoor proficiat! JCI Brugge gaf daarna een update van de komende activiteiten en benadrukte de goede band tussen beide verenigingen en hun leden. Ook de B2BnB editie 2019 werd kort toegelicht (26 september 2019, ABC Gebouw Zeebrugge in organisatie van Apzi-Voka), waarover zeker later meer.

We verwelkomden die avond Dana Ketels als gastspreker. Dana is gecertificeerde coach en is gepassioneerd door lichaamstaal. Over die passie kwam Dana spreken. Mensen kunnen haar kennen van radio en televisie waar ze een graag geziene gaste is die de ogen van Putin interpreteert of de handdruk van Trump analyseert. Maar haar expertise wordt ook ver buiten de landsgrenzen geapprecieerd. Zelfs tot in Hollywood waar ze casting directors leert acteurs mét de juiste non-verbale persoonlijkheidskenmerken te casten voor bepaalde rollen, net omdat dat de geloofwaardigheid van de rol aanzienlijk verhoogt.

Haar uiteenzetting ging over de 4de dimensie van lichaamstaal: de repetitieve microbewegingen op het gezicht, niet te verwarren met de micro-expressies, gelinkt met universele en onbewuste emoties op het gezicht. De repetitieve microbewegingen zijn kleine spiersamentrekkingen in het gezicht die zeer snel en onvrijwillig persoonlijkheidskenmerken prijsgeven.

Zo zagen we in de vaak opengesperde ogen van Meghan Markel haar actieve, resultaatgerichte persoonlijkheid. Bij de ogen van Lady Di zagen we vaker het oogwit onder de iris dan bij anderen, wat wijst op een zeer hulpvaardige persoonlijkheid met een grote behoefte aan connectie. Bij Trump zagen we dan weer de dominante persoonlijkheid met nood aan strategie, structuur door de vaak samengeknepen ogen en de bijhorende frons op het voorhoofd. Elk type heeft natuurlijk zijn sterktes, zijn valkuilen en zijn behoeftes en te voorspellen communicatiestrategieën onder druk. Handig als je in een onderhandeling of bemiddeling zit natuurlijk. Bijzonder interessant, maar de avond bleek al snel te kort.

Dana waarschuwde wel nog dat net als bij andere persoonlijkheidstesten de meeste mensen niet te klasseren zijn in één type en we rekening moeten houden met veel meer dan die enkele ‘ogen-blikken’. Een grondige videoanalyse is wel degelijk nodig om het juiste combinatietype te bepalen. En met die opgedane kennis gingen we aan tafel onze disgenoten trachten te doorgronden.

De chef van de Crowne Plaza zorgde voor een heerlijk diner en de genodigden voor sfeer en gezelligheid. Tijdens de vragenronde bleek nog dat het gebruik van botox een invloed kan hebben op de gezichtsuitdrukkingen en dat Dana niet antwoordt op de vraag: wie is de mol?

Wij hebben er alvast van genoten en kijken samen uit naar de editie van volgend jaar.

Wim Henneman & Jonathan Schuermans