Verslag en foto's vriendendinner - Viering De Hanze 40 jaar!

De Hanze viert haar 40-jarig bestaan, in stijl Met (bijna) 360° zicht op de toekomst! Doen we, wat we zelf doen, ook beter?

“Wat we zelf doen, doen we beter” is een uitspraak gelanceerd door Gaston Geens, onze eerste Vlaamse Minister-President, in een periode dat ook De Hanze werd opgericht. Zoals dikwijls met gekende uitdrukkingen is de ultieme ‘vulgariserende’ uitspraak een beetje te kort door de bocht, zeker wanneer we de oorspronkelijke versie tegen het licht houden. Die was voor alle duidelijkheid: “Wij zullen moeten bewijzen dat wij wat we zelf doen, beter doen”, waarbij hij alludeerde op de bevoegdheden die van de centrale overheid naar de regionale overheden getransfereerd werden.
Geef toe, de originele versie getuigt van iets meer ‘ingetogenheid’ en ‘voorzichtigheid’ dan de verkorte versie, maar verwoordt ook meer ‘verwachting’ en ‘verdoken potentieel’. Ze verschuilt eveneens de ultieme trigger voor echt ‘ondernemerschap’.
De Hanze is dus 40 jaar jong en dat werd gevierd. Achteraf vraag je je soms af wanneer een evenement eigenlijk werkelijk van start gaat. Zo ook op donderdagavond 21 juni. Was het op het ogenblik dat we het gloednieuwe Cruisegebouw, de ABC-Toren, betraden en op een glimlach onthaald werden van onze Voorzitter en Carine? Was het op het ogenblik dat we op de zevende verdieping (of was het in de zevende hemel!?) uit de lift stapten in het rooftoprestaurant Njord en prompt onder begeleiding van zangeres Lady Bird een glas ‘fonkelwijn’ werden aangeboden, toch iets of wat overdonderd? Of was het op het ogenblik dat je al die warme blikken van bekenden en vrienden terugziet, ze hartelijk de hand kan schudden en ervaringen kan uitwisselen? Of is het op het ogenblik dat de Voorzitter het woord neemt? 
Het antwoord blijft gissen, temeer dat alle aanwezigen vermoedelijk een verschillend antwoord zullen geven. Meteen één van de redenen waarom onze vereniging ‘pluraliteit’ hoog in het vaandel draagt. 
Na de officiële verwelkoming van onze Voorzitter wordt het woord gegeven aan Joachim Coens, Voorzitter van de Zeebrugse Haven en tevens Hanzelid. Joachim is eigenlijk de gastheer vanavond. Hij licht de locatie en de finaliteit van het gebouw en zijn faciliteiten uitvoerig toe. De basisfunctie is de cruiseterminal. Het gebouw herbergt kantoren, een congrescentrum, maar ook een ‘toprestaurant’. Hij stelt dat in 2018 alleen al rond de 150 Cruisers de haven zullen aandoen en bijgevolg ongeveer 400.000 bezoekers (sic!) naar onze regio zullen brengen. Hij hoopt dat op een dag Zeebrugge het begin- én eindpunt van cruises kan worden. 
Belangrijk is ook het feit dat hij de nadruk legt op de symboliek die van deze plek uitgaat. Inderdaad, Zeebrugge als poort op de wereld, alsook de verbinding met het hinterland, recentelijk definitief ontsloten via de nagelnieuwe A11. Maar er is ook de link met de Hanzesteden van weleer, die het belang van onze Zeebrugse parel - als factor voor regionale welvaartscreatie - nog eens extra in de verf zet.
Eén en ander kan je laten bezinken terwijl je je ogen de kost geeft en laat afdwalen over het mooie panorama van de haven en zijn omgeving. Lineariteit die voor de gelegenheid opgaat in een perfect blauwe hemel…
Een woordje van de Voorzitter, die ons diets maakt hoe de avond organisatorisch in elkaar zit, met dank aan Carine die alles weer eens puik voor elkaar gebracht heeft, maar ook een bedanking van alle past-voorzitters, waarvan er vanavond zes de feestelijkheden bijwonen. 
Het wordt stilaan tijd voor het diner. Leden die binnen eenzelfde decennium bij De Hanze ‘aan boord’ gekomen zijn, zitten aan dezelfde tafels. Het feestmaal, De Hanze indachtig, is excellent. De medewerkers van het spiksplinternieuwe restaurant Njord zetten duidelijk hun beste beentje voor. Ook op culinair- en wijnvlak wordt dit alvast een memorabele avond. 
De muzikale omkadering gebeurt in eerste instantie door Lady Bird - het stijlvolle duo van zangeres Eva en pianist Rik - met sfeervolle achtergrondmuziek en interpretaties van zowel popsongs (Alicia Keys, Adèle) als bekende jazz standards (Fly me to the moon, What a wonderful world), bewerkt voor stem en piano. Eva ziet er schitterend uit: feestelijk pakje inclusief kepie, mét embleem van de ‘Hanze 40’: het geeft de discrete show toch wel een extra ‘marine-toets’.   
En nog is onze verwondering niet voorbij… want dan pas volgt de climax. De verrassing is omzeggens compleet wanneer de voor de gelegenheid opgerichte ‘Hanzeband’ het podium inneemt met Clive Van Aerde als Maestro, geflankeerd door Nathalie Van Praet (dochter van Viviane) en Carine… Het is even bekomen van deze surprise… Met dien verstande dat ons niet veel tijd gegund wordt en we van de ene in de andere verbazing vallen. Alsof het een dagelijkse gewoonte is. Met een spontane flair zetten de beide dames ons een repertoire voor dat foutloos wordt afgewerkt.   
Doen we, wat we zelf doen, ook beter? Na deze avond zijn we daar redelijk zeker van. De Hanzeband brengt ons een variatie van bekende popmelodieën en laat menige rillingen en vibes door de zaal gaan. Meer zelfs, door de ‘contextualiserende’ vertolkingen - toch wel het hoogste goed dat een muzikant kan bereiken - zien we hier en daar in de zaal niet zelden een traantje wegpinken. Chapeau! 
U begrijpt het, door de inzet van velen, is ons een heuglijke cocktail voorgeschoteld van belevingen. De locatie, met haar unieke symboliek, de culinaire verwenning en de muzikale omlijsting: we zullen er nog vaak naar refereren en op terugkomen. 
Alsof alle puzzelstukken na 40 jaar naadloos en vriendschappelijk in elkaar vallen, gedragen door het zicht op de haven en de kust. Ons aller Zeebrugge, met zijn gloednieuw ABC-gebouw, dat je een bijna 360° zicht op de onmiddellijke omgeving verschaft. Alles is gekristalliseerd in Geens’ statement: indien we iets zelf doen, zullen we moeten bewijzen dat we het beter kunnen… Een statement dat ons als Vlaming, maar zeker als ondernemer moet beroeren. De skills zijn er, de infrastructuur is er, maar ook het permanent gevoel dat niets voor eeuwig verworven is en we steeds nuchter en waakzaam moeten blijven, wat dan gesymboliseerd wordt door de ‘bijna’. 
Nu, met de blik op de toekomst, durven we te stellen dat de avond ons noopte tot enige fierheid… de Haven, de infrastructuur, de mensen… als ondernemer, als Vlaming maar evenzeer als lid van De Hanze. Of is er geen verschil? 
Dank aan allen die dit mogelijk maakten. Wat we zelf doen, doen we behoorlijk goed en het is nog hartstikke leuk ook. Op naar de toekomst! Geniet van de zomer en alvast afspraak op 30 augustus voor ons Happy Hour…