Verslag en foto's bedrijfsbezoek Pattyn Packing Lines

Voor ons bedrijfsbezoek is De Hanze dit keer talrijk aanwezig op het industrieterrein De Blauwe Toren in de vernieuwde kantoren van Pattyn te Brugge. De familie Pattyn doet de ontvangst en brengt ons naar de evenementenruimte waar Stan Pattyn van wal steekt met een presentatie over de geschiedenis van het familiebedrijf.

Een machine bouwen waarmee de klant zo snel en zo efficiënt mogelijk zijn productie kan verpakken en opslaan klaar voor verzending, dit is in een notendop de missie van Pattyn Industrial Packaging.
Het bedrijf focust in het bijzonder op grote verpakkingseenheden; ‘bag in box’ voor industriële toepassingen.
Pattyn is een Brugs verhaal. Grootvader Pattyn had zijn zaak in het centrum van Brugge, gespecialiseerd in automatische weegmachines. Het afvullen van dozen op basis van gewicht is altijd ‘core business’ geweest.
Paul Pattyn, intussen mee in de zaak, kreeg in 1976 een grote opdracht van Lotus. Dit vertaalde zich in nieuwe modellen waaronder de ‘AZIM’. Al snel volgde de RAZIM, waarbij de ‘R’ stond voor rappere AZIM…
In 1979 ging het echt in een stroomversnelling door opdrachten van Unilever, een wereldspeler in vetten en vloeibare oliën. Dit was dé opstap naar de internationale markten. Mede door de sterke aanwezigheid van de groentesector in West-Vlaanderen volgden opdrachten uit deze branche voor het opzakken en boxen van diepvriesgroenten. Pattyn spitst zich toe op het verpakken van voedingsproducten en heeft een portefeuille van 900 klanten vooral in het buitenland (97%).
Wereldwijd zijn er slechts 3 spelers. Pattyn wil uniek zijn in zijn soort, het bedrijf en de medewerkers ademen deze filosofie.
Tijdens de crisis van 2009, toen er nergens nog grote aankopen voor verpakkingsmachines werden geplaatst, moest Pattyn zich herbronnen en ‘out of the box’ gaan denken. Men ging op zoek naar overnames. Er werd een broodverpakkingslijn uit Toulouse overgenomen, dit is tot op heden de Pattyn Bakery Division.
In 2011 volgde een overname in Barcelona. Later werd een divisie geopend in Noord-Amerika.
Binnenkort volgt nog een acquisitie maar dit is nog niet bekend gemaakt. De Hanze kreeg de primeur.
Pattyn kan met 40 jaar expertise met een gerust hart de toekomst tegemoet. 
Na de rondleiding worden de aanwezige Hanze-leden verwend met een diner aangeboden door de familie Pattyn en verzorgd door Deldycke catering. We zijn Paul, Stan en Lynn Pattyn dankbaar voor de warme ontvangst en zijn fier op hun verwezenlijkingen als Brugs nichebedrijf en marktleider in het ontwerpen van verpakkingsmachines.