Verslag en foto's ontspannen activiteit 15 juni 2017

Als we het ooit nog eens over deze ontspannen zomeractiviteit van De Hanze zullen hebben - en we nemen aan dat dit nog het geval zal zijn - dan zal dat ongetwijfeld gelegen zijn aan het ‘ongedwongen karakter’. Alleen al Tillegembos als plaats van samenkomst, doordrongen van geschiedenis én mystiek, laat al een soort ‘zoektocht’ vermoeden.

Zoals voor het menu achteraf ‘In de Trutselaar’, kon je vooraf een keuze maken uit enerzijds kennismaking met Camino coaching, anderzijds een begeleide wandeling in het bos met aandacht voor geschiedenis, bomen, planten, patronen en verbanden waar we doorgaans niet bij stilstaan. 
Camino Coaching? Denk jij bij ‘coach’ ook aan Socrates die met zijn maïeutieke aanpak (gebaseerd op vraagstelling) het beste uit zijn leerlingen kreeg? Inderdaad, een goede coach stelt gerichte vragen die tot nadenken stemmen om de andere boven zichzelf te laten uitstijgen. Zo ook voor Camino Coaching. Alhoewel volgens het gezegde van de Spaanse dichter Antonio Machado “Caminante no hay camino…” ofwel Traveler, there is no road, the road is your travelling.... 
Het is duidelijk dat De Hanze deze keer de filosofische toer opgaat.
Eén van de vier Camino coaches begeleidt telkens een groepje rustig naar een stille plek in het bos. De zoektocht naar ons innerlijke zelf kan beginnen. Ze laat ons nadenken over een aantal vragen. Even stilte… met het ruisen van de bomen op de achtergrond, en nadenken. Antwoorden geven mag, als je daar behoefte aan hebt, maar het hoeft niet. Stelt zich de vraag of we ons vandaag überhaupt nog durven blootgeven, anderen laten meekijken in het diepste van onszelf? Als je er de Nederlander Hofstede op naslaat, is dit verbonden met de mate van masculiniteit van een maatschappij. Doorgaans scoort men op dergelijke zaken beter in Scandinavië (= vrouwelijker) dan pakweg in Australië… 
‘Ontspannen activiteit’, het wordt stilaan duidelijk …, alhoewel het misschien wel meer ‘inspanning’ vraagt dan we denken. Camino is een methode die leidt naar bewustwording, een manier die je toelaat het essentiële van het onbelangrijke te filteren. Camino is stilstaan bij jezelf en een pad uittekenen naar authenticiteit als persoon. Terloops legt de coach nog even het verschil uit tussen depressie en burn-out, en hoe je de symptomen kan herkennen. 
Als de coach ons op het eind van de sessie vraagt hoe we ons voelen, valt hier en daar het woord ‘lichter…’. En wij als ondernemers, die woorden zoals ‘effectiviteit’ en ‘efficiëntie’ zo graag in de mond nemen, moeten hier wel toegeven dat de Camino-filosofie uiteindelijk daarom vrij efficiënt blijkt te zijn… ‘Lichter’ is synoniem van ’ons ontdoen van een juk’, de zaken even vanop afstand bekijken, luisteren naar jezelf, terugvallen op waarden, krachtige vragen stellen in een rustige omgeving, openstaan voor verandering. Kortom: het gaat over jouw verandering die jijzelf in gang kan zetten. Camino, zeker te onthouden als we morgen weer het dagelijkse strijdgewoel induiken… le nez dans le guidon… 
Andere Hanzeleden kozen voor de wandeling met de ‘Witte Heks’ Epona en hebben heel wat kunnen bijleren over de oude Keltische cultuur en gebruiken. Epona is trouwens de Keltische Godin van de paarden. In een prachtige avondzon leerden we dat er 13 heilige bomen zijn, uiteraard inheemse en dat vrijdag de 13de een dag was waarop de heksen werden verbrand. Heksen werden trouwens vervolgd tot aan de invoering van het algemeen enkelvoudig stemrecht voor vrouwen in België!
Heel wat kruiden onderweg, die wij als ‘onkruid’ bestempelen, worden door Epona bijzondere krachten toegeëigend, al dan niet goed voor de gezondheid.
De Keltische ‘horoscoop’ is gelinkt aan de 13 heilige bomen in verband tot het aantal volle manen per jaar en struiken. Zo konden we al wandelend kennis maken met de door ons al dan niet verborgen karaktertrekken van elk van de deelnemers! En wees maar gerust, ze zat er nooit ver naast! Elke gelinkte boom werd geknuffeld en zo hebben wij ook onze sporen achtergelaten in Tillegembos.
De taal en de kracht van bomen uitgelegd op een zeer boeiende manier want we hebben ook geleerd dat onze kerstgebruiken allesbehalve christelijk zijn, maar eerder aansluiten bij Keltische rituelen en gebruiken (de kerstbuche, de marentak). Ook de betekenis van het ‘spaarvarken ‘ werd uitgelegd. Even terzijde en een aanrader, Epona maakt ook op basis van kruiden het zeer lekkere Epona bier.
Zowel de Camino als de wandeling hadden nog een hele tijd mogen doorgaan! We hadden al weer tijd tekort (zucht).