Verslag en foto's bezoek Vyncke te Harelbeke

We werden tussen 18h15 en 18h30 verwacht in het hoofdkantoor van Vyncke te Harelbeke. Een ongeluk met een paardentransport zorgde voor een ware uitdaging voor de gasten komende uit de regio Brugge. Niettemin bereikten de meesten vrij tijdig de plaats van afspraak. We werden direct feestelijk ontvangen met een glaasje bubbels en een hapje.

De Hanze Bestuurder Francis Callewaert kreeg het woord om ons te verwelkomen en het bezoek in te leiden. (Meer info, filmpjes, geschiedenis en ander interessante feiten op: https://www.vyncke.com/ ) Francis hield het op zijn gekende wijze kort maar krachtig. We leerden onder andere dat hij tevens een Harelbekenaar is. Hij gaf daarna het woord aan Dirk Vyncke, ex-Hanze lid, residerend in Brugge en voormalig CEO van deze Onderneming van het Jaar. Ondertussen gaf Dirk de fakkel door aan zijn twee zonen.
Leuze van de familie Vyncke en hun Vynckeniers: Jeunen en Tjoolen. Dirk geeft de inleidende presentatie dan ook liefst in het West-Vlaams, want dan kan hij spreken naar zijn hart! Ondanks het feit dat hij veel belang hecht aan zijn Vlaamse roots (getuige de vlag in de wijngaard) is Dirk een ware wereldburger en ligt zijn hart eveneens in het buitenland. Hij is er ten volle van overtuigd dat ‘West en Oost samen alles is’. Hij dweept graag met Confucius en leert momenteel Chinees.
Uit de story van The Vynckeneers die volgt leren we dat het in de arme regio van het vlas vroeger echt wroeten was. De firma is ooit opgericht door zijn vader Louis Vyncke, meestersmit. Hij maakte er stoomketels die de power moesten leveren om het vlas te bewerken. Ze ondergaan er de wereldoorlogen met de nodige problemen voor de firma, maar kort daarna komt ook de eerste export naar Congo. Daar in Afrika kreeg hij de liefde voor het buitenland ongetwijfeld te pakken.
We leren verder dat er overal stoom nodig is, ook vandaag nog, als drager van power en warmte.
Dirk deed geen legerdienst maar ging in de plaats naar Kolwezi samen met zijn lief (en zijn huidige vrouw). Ongelukkig genoeg sterft hun papa jong in een auto-ongeluk.  De firma wordt opgesplitst onder de zonen en hieruit ontstaat o.a. het Brugse Ingenium.
Een leuze binnen de firma Vyncke is nog steeds: “What can I do for you?” Die vraag stelden ze ook aan een meubelfabrikant en zo ontstond de eerste verbrandingsketel voor het houtafval uit de fabriek, die nog steeds de basis is van de huidige activiteit.
Je moet dus je klant ‘gerne zien’, maar ook je volk (i.e. de medewerkers). Je moet bovendien kunnen dromen en Dirk zijn droom was ’Vyncke all over the world‘ en ook ’Look from the future‘. Schrijf gewoon alle stappen uit die nodig zijn om je doel te bereiken en wandel ze stap voor stap.
Hoe verover je de wereld dan wel? Buy a ticket and go there!
In de wereld veroveren ze nieuwe markten en naast de houtindustrie is dit vooral in de agro-industrie. Nu nog altijd vertegenwoordigt dit meer dan 50% van de omzet.
Vyncke kiest zijn klanten zelf. Ze hebben meer potentiële klanten dan de 40 simultane projecten die ze momenteel aankunnen. Ze kunnen dus kieskeurig zijn en samenwerken met die klanten waarmee men denkt een goede langetermijnrelatie (i.f.v. onderhoud) te kunnen aangaan.
Peter en Dieter zorgden de laatste 10 jaar voor verdere optimalisatie en professionalisering. De broers zijn zeer complementair. Verder is de visie dat iedereen veel meer zal doen in de wereld met veel minder. Het is de verantwoordelijkheid van ieder onder ons om hier aan mee te denken…
Na de uiteenzetting worden we uitgenodigd voor een wandeling in het schitterende domein van de Vynckes. We ontmoeten er schitterende artefacten met en zonder betekenis. We krijgen toegang tot het exclusief familiaal museumpje, de prachtig gerestaureerde smidse, de aangelegde wijngaard en zo veel meer. 
We ronden af met een fijne babbel, opnieuw een bubbeltje en een schitterend verzorgde walking dinner. Kortom een unieke avond bij een waarlijk unieke onderneming!