Verslag en foto's bezoek Ardo

Met De Hanze is het op donderdag 20 oktober verzamelen geblazen in West-Vlaamse velden, meer bepaald Ardooie. Zigzaggend door kleine veldwegen duikt plots een indrukwekkend industrieel complex op. De aanwezigheid van vele trucks en zware landbouwvoertuigen maakt duidelijk dat het hier moet zijn. We worden opgewacht door de COO, de heer Bernard Haspeslagh.

Met de slogan “we preserve nature’s gifts” steken we van wal tijdens een korte voorstelling van het bedrijf. ARDO zoals het vandaag bestaat, is een 100% familiaal bedrijf gesticht in de jaren ‘60. In 2014 fusioneerde ARDO met nog een ander familiaal bedrijf uit de streek, DUJARDIN.
Samen hebben ze een marktaandeel van 25% in de Europese productie van diepvriesgroenten.
De missie is de link met het veld, de teeltbegeleiding, productie, stockage & verpakking t.e.m. de eindklant.
ARDO exporteert naar 60 landen, telt 3.800 medewerkers in 20 sites over 8 Europese landen.
Er worden jaarlijks 762.000 ton groenten verwerkt wat zich vertaalt in een omzet van 840 miljoen Euro.
Het motto is klantenrelaties op lange termijn. De ARDO Group verwerkt 80 teelten op 50.000 hectare land in Europa. Een leger van 3.500 boeren staan in voor de teelt van de gewassen.
Men streeft naar langdurige relaties met de landbouwers die jaarlijkse contracten afsluiten met ARDO. Ze worden ondersteund en begeleid door het bedrijf en bijgestaan waar mogelijk in de ontwikkeling van topproducten.
De sterktes van diepvriesgroenten zijn dan ook niet min.
Er is weinig verlies t.o.v. verse teelten. De productie is gedeconnecteerd van de consumptie. Door de bewaring in ideale omstandigheden kan te allen tijde voldaan worden aan de vraag, dit kan de vershandel niet. Bij een slechte oogst is er geen aanbod.
Ook staat de snelle verwerking van de groenten van het veld tot in het koelmagazijn garant voor optimale bewaring van de vitamines. In de vershandel zakt de kwaliteit na enkele dagen reeds naar de helft.
De prijzen voor de consument zijn heel voordelig en niet onderhevig aan schommelingen.
ARDO staat zelf in voor de verpakking en stockage van de productie waardoor ze alles onder controle hebben in het proces. ARDO Group beschikt over vrieshuizen met in totaal 750.000 palletplaatsen.
Na een snelle wandeling doorheen het productieproces van het bedrijf, waar op dat ogenblik bloemkool wordt verwerkt, sluiten we ons bezoek af met een droogje en een natje in de kantine van het bedrijf.