Verslag en foto's vriendendinner D. Persoone

Een zoete (of was het nu toch bittere) avond vol creativiteit… We komen aan in ons vertrouwd Crowne Plaza en we zien in de verte de chef van de Crowne Plaza op het terras wat afkoelen. Of nee, als we wat beter kijken, dan zien we dat het Dominique Persoone is, die een zen-momentje inbouwt, vooraleer zich terug vol energie tot ons te richten.

Even polsen naar de opkomst, en jawel ruim tachtig aanwezigen. De verwachtingen zijn dus opnieuw hooggespannen! Na de traditionele receptie waar we weer volop konden netwerken met bekende en nieuwe gezichten worden we eerst naar een aparte vergaderzaal geleid. We vinden al snel een prachtig doosje van de chef op onze stoel. Tijdens de presentatie zullen we ontdekken dat de inhoud bedoeld is om interactief een aantal van zijn kunstwerkjes te degusteren. Voorzitter Marc zorgt voor een korte inleiding maar kan het niet nalaten om even aan te halen dat onze gastsprekers toch steeds ‘top topical’ zijn. We hadden Andre Vandoren met de terreur, Jean de Codt was nog maar pas in de pers met zijn open brief en nu maakt Dominique Persoone zelfs nog tijd voor De Hanze op de dag dat hij ons koningspaar en het Jordaanse koningspaar mocht ontvangen. Raph Van Loocke, directeur van Scholen Ter Groene Poorte, neemt vervolgens over om zijn ‘leerling’ in te leiden. Het mag duidelijk zijn dat Raph zeer trots is op de leerlingen die zijn school klaarstoomt, naast Dominique zijn er immers nog tal van andere grote namen afgestuurd aan dit instituut: Wout Bru, Sergio Herman, etc. Daarna komt de topchef zelf aan de beurt. Hij vertelt met hart en ziel over zijn leven als choc-o-latier. Hij studeerde kok en heeft de wereld rondgereisd om bij topchefs te kunnen werken. Hij ging er overal recepten ‘stelen’. In de Parijse keukens deed hij uiteindelijk de liefde voor chocolade op. Daarna krijgen we een spraakwaterval te horen. We krijgen tal van slides te zien met hoogtepunten uit zijn loopbaan en af en toe wordt er even halt gehouden om dit te illustreren met een praline uit ons doosje. Eenmaal krijgen we zelfs een totaalbeleving: we mogen de praline “Apple” degusteren, maar eerst moeten we volledig ondergedompeld worden. Er wordt een bos parfum in de zaal verspreid en we krijgen een filmpje van een bos (of was het nu Sneeuwwitje) te zien. Waarlijk een uniek ervaring. Tussendoor heeft Dominique het over het Paleis op de Meir (zijn tweede winkel), zijn chocoladefabriek (HACCP is een hel, maar ga er gewoon voor en de deuren openen zich), zijn leveringen aan de koninklijke familie van Qatar, Feng Shui, het logo op zijn gevel en de merchandising die hieruit voortkwam, zijn ‘madame’ die zakelijk leidster is maar ook een dierenvriend, zijn zoon Julius en zijn tomaten, zijn team waar hij zoveel belang aan hecht, zijn boys club ‘De Cacao Expeditie’, over story telling, zijn cacaoplantage in Mexico waar er naast drie soorten Criollo’s ook bananen, beschermde dieren en een kruidentuin zijn, zijn bijenluchthaven, zijn experimenten met een praline op basis van papegaaienvoer (of hoe creatief zijn met nootjes) en heel veel meer… Samenvattend kunnen we zeggen dat de man overloopt van inspiratie en creativiteit. Meer nog, hij probeerde iedereen van ons te overtuigen om zijn voorbeeld te volgen! Na de vragenronde, konden we nog genieten van een lekkere maaltijd, die voortreffelijk afgesloten werd door een laatste succulente praline “Yuzu”. Herbeleef het allemaal op de persoonlijke website van Dominique: http://www.thechocolateline.be/nl/dominique