ICF Gent - Vermouth Tasting - vrijdag 23 oktober 2015

Er bestaan in de handel hoofdzakelijk twee landen die bekend zijn voor de vermout die zij produceren en dit zijn Italië en Frankrijk. Tot voor kort was het gebruikelijk om te spreken over Italiaanse vermout (zoet) and Franse vermout (droog), niet alleen voor het verschil tussen beide versies maar ook de bepaling van de geografische afkomst ervan.

Tegenwoordig wordt de zg. Italiaanse “zoete” vermout ook in Frankrijk gemaakt en de “droge” Franse versie in Italië. Dus de zuivere nationalische omschrijving als adjectief verdween. Vandaag mag men stellen dat Martini & Rossi de belangrijkste producent is van droge vermout. Deze wordt echter in vele verschillende landen gefabriceerd. Hiertegenover staat dat Frankrijk een zeer grote  producent is geworden van  rosso, de “zoete” vermout-versie. De alom geprezen en bekende  “droge Martini cocktail” zou echter nooit bestaan hebben als het Franse chauvinisme en afgunst geen aanleiding zou gegeven hebben tot de ontwikkeling van de droge vermout. De naam “Vermout” is afkomstig van het Germaanse “Wermut” (Engels = wormwood) en betekend Alsem (absinth).
We starten met een typische aperitiefcocktail met vermout. Dit kan een Negroni, Americano of Martinez zijn. Nadien zal er toegespitst worden op de geschiedenis en herkomst van vermout, verschillende types en karakteristieken en de bereiding van vermout. Vervolgens kunnen verschillende soorten vermout geproefd worden, met de nodige uitleg per vermout.
Daarna kunnen de deelnemers desgewenst zelf aan het werk gaan om als afsluiter een vermoutcocktail te maken. Als afsluiter denk ik aan een Manhattan, El Presidente of Boulevardier. Voor al onze creaties gebruiken wij uitsluitend premium spirits en verse, huisbereide ingrediënten.
Deze avond wordt georganiseerd ism Miraeus Cocktail Services Programma:
19u00: Ontvangst en netwerkmoment
19u45: Inleiding spreker  en Tasting (broodjes zijn voorzien) Locatie:
International Club of Flanders, St. Pietersplein 11, 9000 Gent Inschrijven:
http://clubofflanders.com/events/23102015-vermouth-tasting/