Verslag en foto's ontbijt(k)boek Geert Lenssens

Dit keer nodigde De Hanze Geert Lenssens uit. Geert en zijn boek zorgden op hun beurt voor een mooi aantal Hanzeleden nieuwsgierig naar zijn uiteenzetting en die hun dag wilden starten met een ontbijt(k)boek.

Het verhaal van Geert Lenssens is er eentje van Be prepared - Blijf alert. Deze advocaat in dossiers als L&H, ARCO en FORTIS begint met een juridische omkadering over oplichting, misleiding, bedrog. Hij toont ons verbanden tussen voornoemde dossiers en ze hebben gelijkaardige ingrediënten. Oplichting en misleiding hebben steeds 2 à 3 herkenbare ingrediënten.
Je hebt alvast een decor nodig, dat heel geloofwaardig, soms op meesterlijke wijze wordt opgetrokken om een degelijke indruk te wekken, die vroeg of laat dan vals zal blijken. Pas op wanneer ze het hebben over Zwitserland, zo'n decortrucje dat heel veel wordt misbruikt.
Je hebt ook een portie inspelen op gevoeligheden, op je zwakheden, je familie, ... nodig. Pas vooral op wanneer gezinspeeld wordt op vertrouwen.
Tenslotte heb je enig acteertalent nodig. Zou het een oplichter zijn? Hij zal dat toch niet doen zeker. Het is een handel in illusie. Er is ook het economisch bedrog, de misdrijven tegen de economie. Pas op voor valse vennootschappen en voor cheques, want internationaal wordt er nog steeds gewerkt met cheques. Ook crowdfunding is zeer fraudegevoelig. Wat is nu het profiel van een oplichter? Er is sprake van de gelegenheidsoplichter, die de kans krijgt en het ook doet. Opgepast: zet de kat vooral zelf niet bij de melk.
Er is ook het zogenaamd hellend vlak, waarbij de oplichter initieel eigenlijk niet van plan is te bedriegen. Hij komt in de verleiding en vindt het dan moeilijk om te kunnen stoppen.
Pas op voor molensteenconstructies/wurgcontracten.
Het gaat soms enorm ver, tot en met het vervalsen van wisselkoersen en het manipuleren van de goudprijs. Voor het slachtoffer zelf is de maatschappij hard. Hij/zij houdt er vaak een trauma aan over en kruipt in een berenhol in plaats van aangifte te doen. Bedrog ondervindt zelfs een zekere tolerantie van de maatschappij.
Lenssens is ook niet mild voor de banken die in 2008 heel ons leven op het spel hebben gezet.
Maar de maatschappelijke bewustwording is aan het groeien, zowat te vergelijken met hoe het leefmilieu steeds belangrijker is geworden. De tijd gaat snel met deze vlotte spreker en iedereen vertrekt, terug op weg naar zijn/haar bestemming voor de dag. Slechts een paar uurtjes later krijgt De Hanze een uit het leven gegrepen verhaal doorgemaild van een aanwezig clublid dat na het ontbijt(k)boek naar een afspraak in Boulogne-sur-Mer moet. Een verhaal dat we u zeker niet willen onthouden: "Ik ben iets te vroeg en stop op de parking van Auchan. Een galante jongeman, goed gekleed (jas en das), springt plots uit een Mercedes met Duitse nummerplaat en spreekt me aan in het Engels. Hij beweert dat zijn bankkaart niet werkt en hij niet kan tanken en of ik hem niet kan helpen. Hij geeft ondertussen "zijn" businesskaartje van een autohandel in Hamburg en als ik niet direct reageer toont hij me twee "gouden" ringen die hij me als compensatie wilt schenken. Ik zeg hem dat hij brute pech heeft, dat ik net van een sessie kom waarin mij met handen en voeten allerlei vormen van oplichterij werden uitgelegd. Ik toon hem zelfs het boek. Hij praat nog wat verder en op de duur zegt hij dat ik maar 10 euro moet geven om hem te helpen; come on boss, please help me, en zo blijft hij nog een tijdje aandringen...... Maar tevergeefs. Hij vraagt zijn businesskaartje terug en stapt weer in die Mercedes. Als ik dan een tijdje later zelf richting autostrade rijd, zie ik hem achter een bestelwagen staan op de pechstrook, weer heftig gesticulerend zijn uitleg doen..... Ongelooflijk zo'n reality-show/déjà vu quasi binnen het uur na ons ontbijt(k)boek...." Oplichten en opgelicht worden, is dus dagdagelijkse kost. Liegen en bedriegen, we kennen het allemaal en het is van alle tijden, doch wordt het meer en meer vechten tegen de bierkaai?
Denk vooral nooit dat je immuun bent voor oplichting, want het gebeurt sneller dan je denkt. Mag dit boek alvast het tipje van de sluier oplichten.