Verslag en foto's Bezoek Ter Groene Poorte - Dé Gastronomische School

Een beperkte groep van 30 Hanzeleden te gast bij Directeur en Hanzelid Raph Van Loocke voor een uitgebreid bezoek aan het gloednieuwe opleidingscentrum het ‘Huis van de Gastronomie’, hét pronkstuk van hotelschool Ter Groene Poorte, goed voor een investering van 5 miljoen euro.

Een betere gastheer kunnen we ons niet wensen: zelf afgestudeerd aan Ter Groene Poorte, daarna leerkracht, ondernemer en nu rijk aan ervaringen uit het bedrijfsleven. Deze gedreven directeur is bovendien een gepassioneerd verteller: we hangen aan zijn lippen. Ter Groene Poorte biedt de 5 basisopleidingen van de voedingssector aan: grootkeuken, bakker, slager, kok en voedingstechnieken. 
De leerlingen leren er niet alleen de kneepjes van het slagers-, bakkers- of koksvak, ze worden er ook opgeleid tot toekomstige ondernemers. In de opleiding staat synergie tussen de verschillende voedingsberoepen centraal. Dit concept van het Huis van de Gastronomie is uniek voor een school. Extra specialisatiejaren leiden uiteindelijk tot 10 finaliteiten. “We willen jonge mensen opleiden tot vakmensen. Die kunnen dan nog specialisatiejaren volgen in een bepaalde discipline. Zo worden ze naast vakman ook meester in het vak” aldus Raph Van Loocke. De filosofie van de hotelschool stoelt immers op de vier pijlers:
- Productkennis
- Vakmanschap-meesterschap
- Ondernemerschap
- Communicatie en attitude In het Huis van de Gastronomie is alles gedigitaliseerd: praktijklokalen zonder borden maar computers met touchscreens met registratie op de server waardoor alle nodige informatie waar en wanneer kan worden geconsulteerd. Ook aan het milieu werd gedacht bij de constructie van het gebouw. Regenwater wordt gerecycleerd voor de sanitaire ruimtes en de warmte die geproduceerd wordt door de koeling wordt doorgegeven aan het verwarmingssysteem. Hygiëne en voedselveiligheid zijn uiteraard ook een bijzonder aandachtspunt. “Alles staat in het teken van HACCP. De producten die binnen komen zijn 100% traceerbaar en aan de leerlingen wordt een optimale kennis van hygiëne bijgebracht” nog aldus een trotse directeur. We noteren ook graag dat Ter Groene Poorte een sociaal geëngageerde school is.
In de opleiding “budgetkoken” worden maaltijden voor het “Heidehuis” (het palliatief dagcentrum in Brugge) klaargemaakt.
Een “Eat, Meet &  Greet” werd voor de tweede maal georganiseerd en leverde een opbrengst van 8100 euro voor de Stichting “Kom op tegen Kanker”.
En recent werd het boek “Lekker zonder suiker” uitgebracht. Dit gastronomisch boek kwam tot stand in samenwerking met de Diabetes Liga. Eerder verscheen reeds “Lekker zonder gluten”. Tijdens het nuttigen van een lekker broodje en uiteraard een ter plaatse klaargemaakt dessertje beantwoordt Raph gedreven de vele vragen.
We zijn meer dan overtuigd: Ter Groene Poorte…..Dé Gastronomische School!