Verslag en foto's bedrijfsbezoek Hautekiet Candles

Het Brugse bedrijf Hautekiet Candles haalde het afgelopen halfjaar meerdere malen de nationale en internationale pers. De realisatie van kaarsen waarin diamanten worden verwerkt en die met bladgoud worden bedekt, trok zelfs de aandacht van menige sjeik uit de golfstaat Qatar.

Een beperkte groep van 45 nieuwsgierige Hanzeleden kon op donderdag 2 mei jl. de productie van de kaars van dichtbij volgen en de prachtige kaarsen bewonderen. Hautekiet Candles werd in 2005 opgericht door een investeringsconsortium na het faillissement van het familiebedrijf Hautekiet dat 3 generaties instond voor de productie van een ruim assortiment kaarsen. Sinds september 2012 werd het bedrijf overgenomen door de heren Fabrice Goffin en Pieter Mulier. Terwijl Fabrice zich toespitst op de marketing en verkoop neemt Pieter de leiding van de productie voor zijn rekening. Het bedrijf is gehuisvest in de Kleine Pathoekeweg te Brugge op een terrein van 8000 m2,  is uitgerust met een modern machinepark en werd na de recente overname volledig geherstructureerd. Zo werd het bestaande gamma kaarsen gereduceerd  van 5.700 naar ca 1.000 artikels. Door het produceren op volume en op stock kan de prijs worden gedrukt. Afhankelijk van de soort kaars verloopt de productie machinaal, semi-machinaal of volledig artisanaal. Hautekiet Candles specialiseert zich vooral op de volkleur kaars en is fier te kunnen stellen dat de productie volledig in België gebeurt.  De rondleiding binnen Hautekiet Candles leerde ons dat kaarsen zowel worden gegoten, gedompeld en geperst. Afhankelijk van de wijze bij het frezen worden gewone kaarsen of orgelkaarsen bekomen.
De volgende producten trokken onze aandacht :
- SCENTA geurkaarsen. Zorgvuldig ontworpen metalen houders worden gevuld met de eigen pure paraffineselectie gecombineerd met een zachte en aangename geur.  Een gravering op de houder kan de kaars een persoonlijke toets geven.
- RECANDLE  producten zijn dan weer gemaakt met duurzame energie en van 100% gerecycleerde paraffine. Alle gevulde recipiënten bestaan uit gerecycleerde, natuurlijke materialen.
- Het luxe merk SLOWLIGHT groepeert het nieuwste productgamma. Elk product is artisanaal vervaardigd en verpakt. Uniek  in Europa is het gebruik van de cederwiek. Net zoals zijn koper is elke Slowlight uniek.
- Dompelkaarsen gemaakt uit paraffine van 65°.  Het aantal dompelbeurten bepaalt de dikte van de kaars.
- De productie van noveenkaarsen waarin behalve paraffine ook olie wordt verwerkt. Na de rondleiding is het meer dan duidelijk dat het bedrijf staat voor kwaliteit, design, service en bovenal een persoonlijke tint om de kaarsen te produceren die een perfecte stemming creëren. Tijdens het nippen aan de cava en de gezellige babbel achteraf lonkte menig Hanzelid naar de kaarsen met de diamant en bladgoud…  Misschien een kaars aanbieden als een volgend relatiegeschenk, bij moederdag, of andere leuke gelegenheid ? Immers om met de woorden van onze gastheer af te sluiten: “voor mij ben je goud waard”!