Verslag en foto's B2BnB 7e editie

Op B2BnB editie 2012 stond voeding centraal

B2BnB (Business to Business in Brugge) is een gemeenschappelijk initiatief van vier economische organisaties: APZI, De Hanze, JCI en VOKA. Elk jaar neemt één organisatie de praktische leiding in handen en voor deze 7e editie op 6 september jl. was het de beurt aan De Hanze. Voorzitter Patriek Cattrysse riep de aanwezige politici op om op een informele wijze te luisteren naar de wensen en de verlangens van de lokale ondernemers. Zij zijn immers de motor van onze economie. Acht ondernemers en opinieleiders brachten in 6 minuten elk hun visie op voeding want Brugge geniet op vlak van voeding een bijzondere uitstraling en invulling. Brugge is 2 driesterrenrestaurants rijk, namelijk Hertog Jan en De Karmeliet. Gert De Mangeleer, chef-eigenaar van restaurant Hertog Jan sprak over gastronomie in Brugge, doch ook over eenvoud en zijn zoektocht naar originele voeding, recent nu ook op zijn boerderijproject. Raph Van Loocke, Directeur van het Voedingsinstituut Ter Groene Poorte, zelf als twaalfjarige leerling-slager aan diezelfde instelling, had het natuurlijk over voeding en onderwijs. Voeding in een historisch perspectief werd toegelicht door stadsarchivaris en Bruggeling Jan D'hondt. Hij ging hiervoor terug tot in de Middeleeuwen. Bernard Lahousse van het ondertussen wereldbekende Brugse bedrijf Sense for Taste is met zijn ervaringen met Foodpairing en het topevenement "The Flemish Primitives" uitstekend geplaatst om voeding en technologie toe te lichten. Hij ziet Brugge als stad voor innovatieve kwaliteit en nieuwe gastronomie, met als sleutel de verbeelding en het delen van kennis. Deze business-cocktail is uiteraard ook toepasbaar op andere sectoren en bedrijven. Noël Devisch, Voorzitter van de Vlaamse Visveiling, bracht een boeiend verhaal over voeding en vis. Zichtbaar tevreden speelt hij nog even in op de actualiteit met "Fish2Know", het nieuwe project waarmee de Vlaamse Visveiling de laatstejaarsstudenten uit horeca- en voedingsscholen kennis wil laten maken met noordzeevis. De veranderingen in ons voedingspatroon werden toegelicht door Professor emeritus André Huyghebaert en dit aan de hand van een aantal paradoxen. Verwonderlijk toch, onze keukens zijn nog nooit zo goed uitgerust geweest en toch gaan we steeds meer buiten huis eten. Dirk Decoster, voorzitter van Fevia, lichtte met een aantal cijfers voeding en de overheid nader toe. Voeding is goed voor 7,24 % van de Belgische export, een belangrijke sector dus met veel KMO's én West-Vlamingen. Xavier Vanneste, zaakvoerder van brouwerij De Halve Maan, sprak over voeding en ondernemen en ontpopte zich tot de perfecte ambassadeur voor de Bruges Food Valley. De voorzitter van RESOC Dirk De fauw sloot het academisch gedeelte en kwam de ondernemers in de zaal nog extra een hart onder de riem steken. Aan de begeestering en het enthousiasme uitgaand van alle sprekers lijkt dit eerste luik van B2BnB zeker zijn doel bereikt te hebben. Het geheel kon rekenen op een enthousiaste en vlotte presentatie door Nathalie Van Praet van N-Events, die de ondernemers uitnodigde voor het tweede luik, een walking diner met een gezonde portie netwerkgehalte.
"Proficiat aan de organisatoren. Het blijft een knap event. See you next year" lezen we nog op de twitterwall.