Verslag en foto's vriendendinner Eric Van Zele

"Barco a company in transition"

Deze titel houdt evolutie in. Trouwens hoe maak je de overgang van het slechtste jaar dat Barco ooit draaide, naar het beste jaar ooit? Eric Van Zele heeft dit met zijn team gerealiseerd. Met 22 jaar ervaring in CEO-functies  - ook internationaal waardoor hij in de categorie most mileage traveler terechtkwam - noemt hij zijn opdracht bij Barco wellicht één van zijn laatste uitdagingen. Hij zetelde er reeds in de Raad van Bestuur. Niemand was happig in de nieuwe CEO-job voor Barco. Zo is hij er als het ware in gerold. Vóór zijn officiële aanstelling als CEO heeft hij nog een 6-tal weken incognito zowat een neutrale diagnose kunnen stellen bij werknemers, klanten, leveranciers...: het potentieel was wel degelijk aanwezig, er werd te weinig toegevoegde waarde gecreëerd. De naam Barco houdt ook enige nostalgie in: het bedrijf heeft nog een radiomeubelstuk van 1934. Sommigen herinneren zich nog de Barco TV's, verdrongen door de opkomst van de kabel. Dan waren er de projectoren, met de gemiste kansen in India en China.... Nu is Barco actief in de digitale projectie naar beeld, wereldleider qua snelheid en met eigenlijk onvoorstelbaar veel toepassingen:
-  mega events, zoals de U2 360° Tour, Depeche Mode's Tour of the Universe, Eurosong...,
-  trade shows, lichteffecten op gebouwen en soms ook heb je het fenomeen dat concurrenten, zoals Sony, adverteren op Barco technology,
- grote schermen achter de TV-presentatoren, doch evengoed bij bv. Club Brugge, in the Dubai mall in the UAE..,
- tevens ook wereldleider in de medische visualisatie en voor vroegtijdige diagnose,
- aviation, met wereldwijd air traffic controll, cockpit display, simulatiesystemen...,
en spectaculair wordt het helemaal met 3D-beeld met 3D-geluid, zoals voor de 360° pilotentraining, ook voor defensie. Voorbeelden te over dus. Het 3-fasenplan, gestart in 2009, wordt toegelicht en ondertussen heeft de kalme en warme stem én het verhaal duidelijk iedereen in de zaal in de ban. Toegegeven Barco is, zoals Eric Van Zele in zijn intro stelde, één van de weinige technologieparels in België, met headquarters en productie in België. In fase 2 realiseerde Barco ook eigen productie en zo zijn er ondertussen een 1500 medewerkers in België (+ 500 in de laatste jaren) en zo'n 2000 werknemers internationaal. Zonder twijfel is er hard gewerkt met de neuzen in dezelfde richting. Een nieuwe cultuur dus, volgens waarden (the values of "New Barco" ) en richtlijnen (the guiding principles of the redefined Barco), die ook worden toegelicht. Tenslotte trakteert Eric Van Zele de aanwezigen nog op zijn Ten commandments of a turnaround.
En aan de tafel ontpopt hij zich tot een begenadigd verteller van anekdotes. De afwezigen hadden zeker ongelijk, zelfs enigszins pech, eens te meer omdat deze topman van Barco zo zelden interviews prijsgeeft.