Vriendendinner met VOKA - Gastspreker Philippe De Veyt, Voorzitter VOKA - 1 oktober 2020


Vriendendinner i.s.m. VOKA met gastspreker Philippe De Veyt

25 jaar ondernemerschap bij Lecot.

Tijdens dit vriendendinner verwelkomen we graag de kersverse voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en voormalige regiovoorzitter Voka Zuid-West-Vlaanderen.

Philippe De Veyt (59 jaar) studeerde algemene geneeskunde aan de KU Leuven, gevolgd door een economische opleiding (KU Leuven) en een MBA aan de Vlerick Business School. Hij is gedelegeerd bestuurder van Lecot nv (www.lecot.be) in Heule. Lecot is, als familiebedrijf, actief in de distributie van hang- en sluitwerk en gereedschappen voor de bouw en realiseert een omzet van 190 miljoen euro met ongeveer 600 medewerkers (eind 2019). Het distributienetwerk dat werd uitgebouwd, startte vanuit een single point in Heule tot en met 62 filialen over heel België in 2019. Lecot is actief in Nederland met een verkoopkantoor in Eindhoven.

Philippe de Veyt is daarnaast ook gedelegeerd bestuurder bij Lisalim nv, Sécurité Pierre Clabots nv en Acalin. Hij is lid van de raad van bestuur van het Woon- en Zorgcentrum H. Hart in Oudenaarde. Hij is ook lid van de raad van bestuur van Kortrijk-In en medeoprichter van het Postgraduaat Smart Logistics - KU Leuven Campus Kulak Kortrijk. Naast zijn recent mandaat als voorzitter van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is Philippe tevens lid van het bestuurscomité van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en lid van de raad van bestuur van Voka vzw.

Als gastspreker zal hij op inspirerende wijze zijn visie op ondernemerschap én het ondernemersverhaal van 125 jaar Lecot brengen.

 

Rapport van de activiteit:

Verslag gastspreker Philippe De Veyt – De Hanze 1 oktober De Hanze

Philippe De Veyt, CEO van het familiebedrijf Lecot én kersvers voorzitter van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, is de gastspreker van dienst op het gemeenschappelijk dinner tussen De Hanze en Voka.

Vooraleer Philippe van wal steekt, laat Valerie tijdens de inleiding enkele wist-je-datjes weten over Philippe:

-        Philippe is een kunstliefhebber doch koopt enkel kunst als hij de kunstenaar zelf kan leren kennen.

-        Philippe zingt in de wagen graag het liedje “Anne” (als ik jou zie ben ik niet meer bij te sturen) mee van Clouseau. Zijn vrouw heet Anne.

-        Hij is ook sportief aangelegd: hij houdt van skiën, hij golft en tijdens de ideale vakantie maakt hij graag met zijn vrouw en kinderen lange wandelingen in Zwitserland.

-        Zijn ultieme guilty pleasure is naar een goeie film kijken met een zak chips (als zijn vrouw niet thuis is ????).

Na zijn studies Algemene Geneeskunde volgde Philippe een economische opleiding aan de KU Leuven en de Vlerick School. Na verschillende functies in productmanagement bij multinationale bedrijven, nam hij de leiding waar van de firma Lecot.

 

De visie van Lecot is een nationale speler zijn en blijven in de distributie van ijzerwaren, bevestigingen, bouwbeslag, gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen. Ze willen, als klant en als leverancier, de preferentiële partner worden van al wie actief is in de bouwindustrie.

Lecot werd in 1888 opgericht door Charles Lecot, een loodgieter uit Heule en in 1995 overgenomen door Lieven Santens, de schoonvader van Philippe, waarbij Philippe werd aangesteld als CEO. Dit was het begin van een indrukwekkend parcours van overnames en expansie waardoor ze op vandaag maar liefst 65 vestigingen tellen in België en 5 in Nederland. Met meer dan 650 medewerkers realiseren ze een omzet van 200 mio euro.

 

Wat ligt aan de basis van dit succesverhaal? Philippe licht de 5 D’s toe: dromen, durven, denken, doen en doorzetten, waarbij hij ook nog volgende tips geeft:

 1. denk op lange termijn, dit is typisch voor een familiebedrijf (vs. private equity – horizon van 5 à 7 jaar)
 2. omring je met mensen die bekwamer zijn dan jezelf maar wees attent voor EQ (belangrijker dan IQ!)
 3. geef koord, maar laat nooit los & vertrouw tot het tegendeel is bewezen; de omgekeerde houding remt de groei
 4. corporate governance: maak zeker een RVA of RVB met experten, pas hierbij regels toe die werkbaar zijn voor jou
 5. wees transparant naar je stakeholders (banken, RVB,…).

 

Daarnaast hecht Philippe ook veel belang aan de 3 waarden van Lecot:

R - Respect

A - Ambitie

P – Passie

 

Waar moet je volgens Philippe als ondernemer over waken?

 1. Ga steeds respectvol om met je medewerkers en eis het ook van hen. Respect heb je niet, respect verdien je.
 2. Succes is een “WIJ verhaal en geen “IK-CEO” verhaal. Laat hen deel zijn van het succes/verhaal.
 3. Succes komt niet alleen: bloed, zweet en tranen gaan eraan vooraf!
 4. Wees steeds alert: succes kan een roes veroorzaken en leiden tot het nemen van onverantwoorde risico’s.
 5. BE YOURSELF en vergeet nooit van waar je komt. Hou de voetjes op de grond. Hoogmoed komt voor de val!

Ondernemerschap is als het rijden van de Tour de France. Met hoogtes en laagtes. Met echte voldoening en soms zware vertwijfeling en stress.

Hij citeert ook De Hanze-lid Mario Hanneca als hij tips geeft tegen stress en vertwijfeling:

 1. Wees meester over je gedachten. “What you resist persists
 2. Gedane zaken nemen geen keer, mijd “Negatieve overtuiging”
 3. Reduceer “uitstelgedrag”, hoe vervelend ook
 4. Benader gevoelens anders, i.p.v. “ik ben boos, gefrustreerd” => “ik heb een gevoel van …”
 5. Streef naar evenwicht tussen Werk/Ontspanning en …

Daarnaast is het voor hem enorm belangrijk om je gezin te koesteren. Het is voor hem gedurende al die jaren een veilige haven en oord van rust geweest en op vandaag nog steeds.

Afsluiten doet hij met een quote van Eleanor Roosevelt: "The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams."