Vriendendinner - 10 september 2020 - Gastspreker Françoise Chombar - OPNIEUW LIVE!!


'STEM en genderevenwicht - Twee uitdagingen - Eén doel'

Met Françoise Chombar hebben we voor ons eerste vriendendinner van het najaar een topper te pakken. Zij is, samen met haar man Rudi De Winter en met Roland Duchâtelet, oprichtster en CEO van Melexis. 

Melexis ontwikkelt geavanceerde halfgeleiders voor de automobielindustrie en reed onder het bewind van Françoise een opmerkelijk parcours. In 2016 won ze de Vlerick Award omdat zij het bedrijf binnen de desbetreffende sector op duurzame wijze naar de top loodste. Melexis telt wereldwijd ongeveer 1.100 werknemers en heeft zijn hoofdkwartier in België. Het kon recent tweemaal de Value Creation Awards in de wacht slepen, als bedrijf dat het meeste waarde creëerde voor zijn aandeelhouders. 

Maar mevrouw Chombar is meer dan een goede CEO van een prachtig bedrijf. Ze mengt zich in het maatschappelijke debat en zet haar schouders onder doordachte projecten. Haar voorzitterschap van het STEM-platform heeft ze weloverwogen aanvaard om er vervolgens een succesvol project van te maken. Haar engagement bij vzw Eight gaat verder dan woorden. Haar strijd voor het basisinkomen is integer, oprecht en ferm. 

Wij zijn dan ook trots dat zij, ondanks haar drukke agenda, voor de Hanze komt spreken.

Rapport van de activiteit:

Verslag Vriendendinner met Françoise Chombar – 10 september 2020

Na lange tijd enkel online vergaderen was het uitermate fijn om iedereen terug te zien, zonder dat er een beeldscherm nodig was.

Nadat voorzitter Wim iedereen welkom heette, stelde hij mevrouw Françoise Chombar voor. Zij is CEO van Melexis, en gedreven door thema’s als STEM en Genderevenwicht.
Mevrouw Chombar werkt in Limburg, maar is eigenlijk West-Vlaamse. Dit was dus een thuismatch voor haar.

De voordracht begon met de evolutie van de mens, van de homo sapiens. Blijkt dat er nood is aan zowel ‘Creators’ als ‘Empathizers’, al zeker in deze Conceptual Age. In haar eigen humoristische visie toont Françoise dit aan met typische illustraties van mannen, waarbij zij dan ook een vrouwelijke versie kan tonen.

Als voorbeeld toont zij de verschillen in het omgaan met de COVID-19-crisis door de hedendaagse leiders, en wederom dan vooral in het verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben duidelijk een beter leiderschap getoond, maar helaas zijn er veel te weinig vrouwen op de relevante posities, wereldwijd.

De grote polarisering in deze wereld baart haar zorgen. We dienen dit beter te bekijken, en dan vooral het samenlevingsmodel. Riane Eisler (geschiedkundige) beschrijft dit in het boek ‘The Chalice & The Blade’, met name het verschil tussen het ‘partnership model’ en het ‘dominater model’ van onze samenleving. Enerzijds zie je de identitaire leiders (dominantie) en anderzijds de inclusieve leiders (partnerschap), waar bij deze laatste de mens centraal staat.

We kunnen hier allen meehelpen aan een oplossing. Dit kan op verschillende manieren:

·        Wegwerken van onbewuste vooroordelen

·        Inspirerende vrouwen in STEM & leiderschap

·        Data bias (vooroordeel) wegwerken

Onbewuste vooroordelen:

Aan de hand van enkele filmpjes maakte mevrouw Chombar ons ‘bewust van onze onbewuste vooroordelen.’

Met de woorden van onze gastspreker: “Onze hersenen kunnen ons onbedoeld misleiden. Zo besteden we meer aandacht aan informatie die onze verwachtingen of vooroordelen bevestigen dan aan andere, nieuwe informatie die onze verwachtingen tegenspreken.”

Helaas blijkt uit onderzoek dat wij in ons leven de gendergelijkheid niet meer zullen meemaken, dat zal nog heel lang duren.

In onze samenleving is er nog veel werk, en dit moet alvast bij de ouders starten om hun kind niet in een bepaalde jongens- of meisjesgerichte opvoeding te sturen. In vergelijking met bijv. Duitsland en IJsland scoort België hier een stuk slechter, omdat hier nog steeds veel minder meisjes voor een STEM richting kiezen. Meisjes kiezen eerder voor een sociale richting, jongens voor een STEM richting.

Ook op de werkvloer is er nog steeds helemaal geen gendergelijkheid, maar bij Melexis geven ze het goede voorbeeld, met een genderneutrale verdeling van hun personeel.

Inspirerende vrouwen in STEM & leiderschap:
We zien foto’s van vrouwen die een belangrijk onderscheid gemaakt hebben, zoals Ingrid Daubechies, Ann Dooms en vele anderen. Als voorbeeld worden ook de (zwarte) vrouwen vernoemd die meehielpen bij de Space Race bij NASA, maar nooit publieke erkenning mochten ontvangen.

Data bias (vooroordeel) wegwerken
Onze samenleving toont dat er een sterke correlatie is tussen genderevenwicht, concurrentievoordeel, BNP en de menselijke ontwikkeling. Dat maakt het zo belangrijk dat er meer vrouwen mee onze toekomst helpen uittekenen, dit is een voordeel op alle vlakken.

 Françoise Chombar is gepassioneerd verteller en gelooft dat zij ook kan meehelpen om deze wereld te veranderen.

In Steve Jobs’ woorden: The people who are crazy enough to think they can change the world are the ones who do.

Bedankt voor deze boeiende avond!

 

Info over de boeken, vermeld tijdens de voordracht:

Riane Eisler, The Chalice and The Blade

Daniel Pink, A Whole New Mind

Caroline Criado Perez, Invisible Women, Exposing data bias in a world designed for men

Film Hidden Figures https://www.imdb.com/title/tt4846340/