Ontbijt(k)boek - Gastspreker Joël De Ceulaer - 20 februari 2020


Hoera! De democratie is niet perfect

Verdediging van een onvolmaakt systeem


 ‘De democratie is onbevredigend, ongrijpbaar, onrechtvaardig, onverzoenlijk, onverstandig en onmogelijk. Leve de democratie!’ – Joël De Ceulaer


Het wordt zo vaak herhaald dat bijna iedereen het intussen gelooft: onze democratie bevindt zich in een diepe crisis. Ze is chronisch vermoeid, werkt veel te traag en lijdt aan hoge electorale koorts. Daarom wordt er vaak op afgegeven en zoeken sommigen het zelfs in alternatieven als deliberatie en loting, ter vervanging van of aanvulling op de klassieke verkiezingen. 


Journalist Joël De Ceulaer begon zich steeds meer te ergeren aan dit crisisgevoel en verdiepte zich in de historische wortels en politiek-filosofische eigenschappen van ons systeem. De échte crisis van de democratie, schrijft hij, is misschien wel dat zoveel intellectuelen er niet meer in geloven. Mede aan de hand van interviews met een groot aantal experts probeert De Ceulaer ons vertrouwen in de representatieve democratie te herstellen, door de fundamentele gebreken ervan - zes, om precies te zijn - messcherp te analyseren en toe te lichten. 


Dit boek is een verhelderende zoektocht naar de grondslagen van onze vertegenwoordigende democratie en een verfrissend geluid in de aanzwellende kakofonie van doemdenkers. Het belicht ook uitgebreid de actuele discussie over mensenrechten en doet concrete aanbevelingen voor wie ons systeem genegen is.

Praktisch

Datum: 20/02/2020 08:00 tot 10:30

Deelnameprijs: € 50

Plaats: Locatie nog te bepalen

OPGELET: Leden die kozen voor het all-events forfait: gelieve altijd uw aanwezigheid te bevestigen of tijdig te annuleren als u verhinderd bent.

Registratie begint op: 30/01/2020

Registratie sluit op: 17/02/2020