Nieuwjaarsreceptie 10 januari 2019


Beste vrienden van De Hanze,

Nog enkele weken en 2018 is voltooid verleden tijd.  Een nieuw jaar staat te trappelen om te starten.

2019 wordt het jaar van een harde of zachte Brexit, van de verkiezingen maar ook van een nieuwe voorzitter voor De Hanze.

Na de eindejaarsdrukte is het de ideale gelegenheid om nog even terug te blikken door de uittredende voorzitter op de verschillende activiteiten van het voorbije jaar. Zo hadden we naast tal van boeiende sprekers ook ons sprankelend 40-jaarfeest.

De kersverse voorzitter zal zijn nieuwe ploeg voorstellen en ook even vooruitblikken naar wat zich alweer als een boeiend jaar aankondigt.

Het ‘officiële’ gedeelte zal bewust kort gehouden worden om het netwerkgebeuren met een natje en een droogje zo lang mogelijk te houden, inclusief muzikale surprise die onze receptie zal opvrolijken.

Ik hef graag, samen met jullie, het glas op het nieuwe jaar op donderdag 10 januari in het Provinciaal Hof op de Markt te Brugge.


Met vriendelijke groeten,

Marc Loeys

Voorzitter De Hanze

Rapport van de activiteit:

“Een tikkeltje chauvinisme” en “een gezonde dosis waakzaamheid”… hand in hand 

Het was op donderdag 10 januari jl. weer verzamelen geblazen voor de Nieuwjaarszitting van onze geliefde Businessclub. Ook dit keer is het een heugelijke gebeurtenis geworden. Inderdaad tegen halfacht zijn alle genodigden, die het “kapsel-van-dames-verpieter”-weer getrotseerd hebben, present in de grote indrukwekkende raadszaal van het Provinciaal Hof te Brugge. Geef toe, een zaal die altijd tot een iets of wat ingetogen, respectvolle sfeer stemt. De Dames en Heren van de Hanze geven acte de présence: iedereen op zijn best onder het impressionante roosvenster met gotieke inslag…

Onze Past-Voorzitter Marc neemt als eerste het woord. Inderdaad, de balans van dit jubileumjaar is indrukwekkend. Het was om het zo te zeggen eigenlijk ‘Een Boerejaar’, met talloze traditionele voordrachten op donderdagavond, ochtendlijke boekbesprekingen, bedrijfsbezoeken en culturele evenementen.

Hoogtepunten waren ongetwijfeld de spetterende avond in Zeebrugge waar we de veertigste verjaardag van de Hanze hebben gevierd, maar ook de reis naar de Verenigde Staten, Silicon Valley om precies te zijn, met 25 deelnemers.

Hij heeft het over de nieuw ingevoerde manier van werken, waarbij niet zelden een speciale werkgroep in het leven wordt geroepen om onderwerpen zoals G.D.P.R. of de Amerikareis te tackelen, maar bijvoorbeeld ook de organisatie van de tweede “Innovation Day” van begin november op de rails te zetten.  Ook al een voltreffer die door 200 leden en genodigden werd bijgewoond in de gebouwen van de Brugeoise.  De aanpak is dus op een andere leest geschoeid zeg maar.  Ergens logisch want, de behandelde onderwerpen vereisen nu eenmaal een meer gestroomlijnde multidisciplinaire aanpak.

De Hanze blijft qua ledenaantal ver boven de 200. Er verlieten ons een 20 tal leden, maar we mochten 23 nieuwe vrienden verwelkomen. Kwansuis maakt Marc de opmerking dat de gemiddelde leeftijd lager en lager wordt. Even stil wordt het wanneer hij, met reden, halt houdt bij de twee overleden vrienden die ons helaas voorgoed hebben verlaten.

Daarna is het de beurt voor een eerste ‘interventie’ van Septem Viri.  De naam van deze a capella – zeg maar close harmony - groep is een beetje misleidend, want ze zijn eigenlijk met acht. Volgens hun site faciliteert dit het delen van de kaarten. Alle gekheid op een stokje, deze groep mannen uit Torhout en omstreken is niet zo maar een a capella groep, maar een ensemble dat op een schitterende manier zang met humor combineert. Die humor wordt zelfs al ‘gepresenteerd’ tijdens het zingen zelf.

Beethoven ligt aan de basis van hun adagio: “Een valse noot zingen is onbelangrijk, maar zingen zonder passie is onvergeeflijk”. Geloof ons, er is op geen enkel ogenblik sprake geweest van ook maar één valse noot, maar des te meer van passie.  Talloze klassieke nummers passeren de revue, allemaal even herkenbaar, allemaal met humor gebracht, bewijs van abstraherend denken en handelen.  Vocaal bewijzen de mannen dat ze eigenlijk geen orkest hoeven, en ergens denken we dat ze ooit in staat zullen zijn om Bohemian Rapsody van Queen te vertolken.  Misschien een ideetje voor de komende jaren…

Eigenlijk is het na hun eerste serie nummers de beurt aan onze nieuwe Burgemeester Dirk De fauw.  Maar ook voor hem is het Nieuwjaar én bekleedt hij bovendien voortaan een nieuwe functie. We begrijpen heel goed dat hij vele verbintenissen heeft en dat hij zodoende een beetje vertraging heeft. 

Niet erg, bij De Hanze zijn we veerkrachtig. Dat betekent dat onze nieuwe Voorzitter Wim Henneman, partner vermogensbeheerder Value Square, 46 jaar oud, gehuwd en vader van twee tieners, iets vroeger dan gepland, het spreekgestoelte beklimt.  Op een discrete manier licht hij toe hoe hij De Hanze ziet evolueren in de komende jaren. Feit is dat hij naast continuïteit, ook bijzondere aandacht zal geven aan de plaats van de vrouw binnen De Hanze, meer bepaald in het bestuur van onze Businessclub…. Hij kondigt daarbij meteen aan dat de volgende voorzitter van De Hanze een dame zal zijn. U begrijpt dat de weddenschappen meteen “live” gaan. Ook wenst hij de banden met onze zusterclubs uit Gent en Antwerpen wat nauwer aan te trekken. Een aangekondigde vernieuwde website zou daar de eerste emanatie moeten van worden.

Er staat dus veel fraais op de rit.

Na een paar denderende nummers van Septem Viri, is het dan de beurt aan onze nieuwe burgervader. Burgemeester De fauw maakt eveneens een balans op, maar dan wel over onze regio. Een aantal impressionante cijfers worden feilloos gepresenteerd. Laagste werkloosheid onder de centrumsteden, laagste leegstand van handelspanden, bijna 900 Brugse horecazaken, ongeveer 10.000 ondernemingen in het hinterland….  Dit alles gedragen door de twee pilaren van onze lokale economie: de Haven van Zeebrugge en het Toerisme. 

Brugge speelt dus ten volle zijn rol als centrumstad. De honderdduizenden winkel- en andere bezoekers van de afgelopen weken zijn daar een duidelijk bewijs van. Vergeten we overigens ook de belangrijke zorgsector niet die hier aanwezig is en voor duizenden jobs zorgt.

Belangrijker evenwel is nog dat er voortaan nog meer wordt ingezet om de ontwikkeling van onze regio te versterken en dit door intensievere gestructureerde samenwerking met Oostende. De balans is dus positief, een tikkeltje chauvinisme mag ook wel eens. Desalniettemin vraagt onze Burgervader ons ook niet op onze lauweren te rusten, en zodoende een gezonde dosis waakzaamheid aan de dag te leggen.

Uitdagingen zoals de Brexit, waarbij de voorbereidingen meer weg hebben van een ‘zwart gat’, dan van een helder scenario, kunnen het ondernemen, en dus ook onze welvaart, in de komende tijd op verschillende manieren dempen.  Het is dan ook belangrijk dat Politiek en Ondernemerschap gezamenlijk en effectief de evoluties inschatten, alsook er een adequaat antwoord op formuleren. 

Met deze belangrijke boodschap wordt uiteindelijk de apotheose van de zitting door Septem Viri ingeluid. Het nummer dat ze brengen kan gerust garant staan voor de symboliek die ons – ongemerkt - de hele avond heeft begeleid. Onder de fraaie wapenschilden van België (L’union fait la force, eendracht maakt macht), en dat van Nederland (Je maintiendrai, ik zal handhaven), zetten de acht heren een nummer van formaat neer.  Het wordt een originele verstrengeling van drie volksliederen: de Brabançonne, de Marseillaise en onze eigenste Vlaamse Leeuw. Je hoeft geen musicoloog te zijn om te snappen dat het combineren van deze drie liederen, met elk hun eigen muzikale insteek, geen sinecure is… Wees gerust, Beethoven zou een tevreden man geweest zijn… Dit was passie met hoofdletter P.

Onze nieuwe Voorzitter Wim geeft daarna het startschot voor een (traditioneel) geslaagde receptie waar de drie finaliteiten van onze club worden nagestreefd én bereikt: netwerken, netwerken en netwerken.

Voor 2019 wensen we u allen, naast een goede gezondheid, een tikkeltje chauvinisme en een gezonde dosis waakzaamheid.