Ontbijt(k)boek - Gastspreker Stefan Blommaert - Journalist


De Eeuw van Xi

Hoe China onze toekomst bepaalt

Hoe moeten we reageren op de toenemende invloed van China? In De eeuw van Xi vertelt Stefan Blommaert op meeslepende wijze de verhalen die we nodig hebben om beter te begrijpen wat er met China aan de hand is.

Wij in het Westen bekijken China vaak scheef: communisten die kapitalisten willen zijn en het niet zo nauw nemen met mensenrechten. De Chinese leiders halen hun neus op voor de kritiek. China is vastberaden om weer aan te knopen bij de grandeur die het in de loop van zijn lange geschiedenis verwierf.

De toekomstvisie van China gaat veel verder dan het verkopen van hightech. Het land wil een militaire grootmacht worden, en een koploper in de ruimte. Het wil zijn politieke en culturele invloed wereldwijd doen gelden.

Last but not least is er de Nieuwe Zijderoute, het stokpaardje van president Xi Jinping, waarmee hij in Azië, Europa en Afrika grootse infrastructuurwerken financiert en uitvoert.

Stefan Blommaert (1958) werkt sinds 1984 als journalist op de nieuwsdienst van de VRT (toen nog BRT). Door zijn belangstelling voor Oost-Europa en de Balkan was hij getuige van de ingrijpende omwentelingen en schrijnende conflicten die daar in de jaren tachtig en negentig plaatsvonden. Na de eeuwwisseling verlegde Stefan Blommaert zijn focus naar Azië. Hij was VRT-correspondent in China van 2012 tot 2014, en is de regio sindsdien van nabij blijven volgen.

Kortom: opnieuw een niet te missen ontbijt(k)boek!

Praktisch

Datum: 16/05/2019 08:00 tot 10:30

Activiteit start opmerking:

Deelnameprijs: € 47

Kostenloos annuleren enkel mogelijk tot 48 uur vooraf aan de activiteit!

Plaats: Van der Valk Hotel Brugge-Oostkamp, Kapellestraat 146, 8020 Oostkamp

OPGELET: Kostenloos annuleren enkel mogelijk tot 48 uur vooraf aan de activiteit!

Registratie begint op: 25/04/2019

Registratie sluit op: 14/05/2019