REMINDER: Vriendendinner - Gastspreker Koen Van Gerven - CEO Bpost

In 2014 neemt Koen Van Gerven de fakkel over van Johnny Thijs als CEO van Bpost. "Ik heb thuis een echtgenote en drie dochters. Je krijgt me dus niet zo gemakkelijk meer in de gordijnen." Met die treffende quote liet Koen Van Gerven zich in 2006 wegzetten als een rustige hervormer.

Na negentien jaar Generale Bank en vijf jaar bij dienstengroep Acerta, die gekruid werden met een grote reorganisatie, keek menigeen zich de ogen uit toen Van Gerven in 2006 bij Bpost landde. 
Hij had vele adelbrieven op zak, maar van één taak had hij tot dan weinig kaas gegeten: het overleg met de vakbonden. Binnen de contouren van een overheidsbedrijf toch een niet te versmaden troef. "Er bestaan daar veel indianenverhalen over", aldus Van Gerven.
Het lijkt ernaar dat de vakbonden zich weinig zorgen moeten maken. Als lid van het directiecomité was hij onder meer verantwoordelijk voor de forse reorganisatie van het postkantorennet, waarbij hij liefst 700 kantoren sloot. Tegelijk was hij verantwoordelijk voor de uitbouw van het netwerk van postpunten in winkels en supermarkten. Dat hij deze reorganisatie kon doorvoeren zonder veel sociale onrust zegt veel over zijn aanpak.
Een rustige, eerder filosofische figuur. Zo wordt de rijzige en grijzende man omschreven. Dat kalme heeft hij dan gemeen met zijn voormalige baas. 
Koen Van Gerven is een handelsingenieur. Van de KU Leuven slaat hij zijn vleugels uit en gaat hij voor een MBA naar de Cornell University (VS). Later volgt hij het Executive Management Program bij het befaamde INSEAD in Fontainebleau. Hij stamt uit een intellectuele familie. Zijn vader, wijlen Lieven Van Gerven, was immers een gewaardeerd professor fysica aan de Leuvense universiteit. De roots zijn katholiek en Vlaamsgezind, en vader Van Gerven was enkele jaren voorzitter van het Davidsfonds. Zijn zus Adinda Van Gerven is OCMW-raadslid in Brasschaat voor de N-VA. Aan Koen Van Gerven zelf kleeft geen politiek etiket.
Wenst u te weten hoe olifanten dansen, kom dan zeker naar ons vriendendiner op donderdag 2 februari.

Rapport van de activiteit: