REMINDER: Culturele activiteit: Brugse “Kerstsprokkels” + bezoek O.L.V. van Blindekenskapel inclusief gids

De in oorsprong houten kapel Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekens werd in 1305 opgetrokken als dankbetuiging aan Onze-Lieve-Vrouw na de Slag van de Pevelenberg (1304). De huidige kapel stamt uit 1651. Het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw-van-Blindekens dateert uit het begin van de 15de eeuw.

Om te voldoen aan de ‘Brugse Belofte’, uitgesproken tijdens de veldslag, trekt sinds 1305 op 15 augustus de processie van Blindekens door de Brugse straten. Hierbij offeren de Bruggelingen een beloftekaars (van 36 pond) in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Potterie.
De belofte werd destijds gemaakt door de achtergebleven echtgenoten en moeders als hun geliefde heelhuids uit de strijd zou terugkeren. Hanzelid en gids Mieke Vandemoortele neemt ons verder mee in de geschiedenis van deze prachtige kapel gelegen aan de Kreupelenstraat (zijstraat van de Smedenstraat). Aansluitend en hoe kan het ook anders aan de vooravond van Kerst, brengt de Confrérie OLV-van-Blindekens voor ons “Kerstsprokkels”. Dit aangenaam kerstprogramma vertelt het kerstverhaal met grappige en verrassende invalshoeken, op rijm in het Brugse dialect met afwisselend een streepje muziek op klarinet. Na een korte wandeling genieten we van de lunch in het voormalig “Hanzelokaal” nu omgetoverd tot restaurant O’teur , Steenstraat 96. Praktische info:
Datum: zaterdag 12 december 2015 – 11.00 tot 15.00 uur Tijdschema:
10.45 uur: onthaal
11.00 uur: bezoek O.L.V. van Blindekenskapel, Kreupelenstraat 8, 8000 Brugge (zijstraat Smedenstraat)
12.30 uur: lunch in restaurant O’teur, Steenstraat 96 te 8000 Brugge

Rapport van de activiteit: