REMINDER: Culturele activiteit: bezoek aan het Rijksarchief

Archieven documenteren ons wat er gedaan werd en waarom. Ze zijn van essentieel belang voor een goede en efficiënte werking en voor het afleggen van verantwoording aan de samenleving. Sommige documenten worden op termijn overgebracht naar het Rijksarchief om latere generaties in staat te stellen onze geschiedenis te bestuderen.

Het Rijksarchief te Brugge is één van de negentien archiefdiensten van het Rijksarchief. Sinds 2013 is het gehuisvest aan de Predikherenrei. Het beheert de overgedragen archieven van openbare instellingen van de gerechtelijke arrondissementen Brugge, Ieper en Veurne, gedeeltelijk van de provincie West-Vlaanderen en van notarissen binnen dit ambtsgebied. Er worden archieven bewaard van gemeenten, kerkfabrieken en parochies, OCMW's, polders en wateringen, bedrijven, verenigingen, vooraanstaande families en politici uit de regio, met een aanzienlijk aantal notariële minuten en tal van particuliere archieven. Doch ook archieven van de Kamers van Koophandel zijn hier terug te vinden. De historische bibliotheek van het Rijksarchief te Brugge telt circa 20.000 titels, waaronder 200 oude drukken (18de eeuw en vroeger).
Het oudste stuk dateert uit 745 en bleef bewaard in een afschrift uit de tiende eeuw.
Tenslotte bezit het Rijksarchief te Brugge een uitgebreide kaartenverzameling.
Studenten komen er soms studeren, want in het Rijksarchief is er bovendien plaats voor zo'n 100 studenten. Je merkt het, echt te veel om op te noemen wat wel en wat niet. Een bezoek is dan ook de uitgelezen gelegenheid om het zelf te komen ontdekken. Architectonische uitleg van het nieuwe Rijksarchief neemt de heer Olivier Salens, architect van het gebouw, voor zijn rekening.
In de conferentieruimte wordt de werking en de geschiedenis van het Rijksarchief toegelicht. Aansluitend neemt de gids ons mee naar de ‘kilte’ van de archieven… In restaurant “De Torre” kunnen we daarna genieten van de lunch.

Rapport van de activiteit: