REMINDER : Vriendendinner - Gastspreker Patrick Develtere - Algemeen Voorzitter ACW

De man heeft reeds heel wat storm en onweer moeten doorstaan. De storm is nu wat gaan liggen, maar ongetwijfeld nog niet uitgewaaid. Toch was de heer Develtere snel bereid om onze gast te zijn voor ongetwijfeld opnieuw een hoogtepunt van ons werkjaar.

Patrick Develtere werd geboren in Roeselare. Hij is momenteel algemeen voorzitter van het ACW, niet te verwarren met het ACV, dat er slechts een onderdeel van vormt.
Het ACW is de koepel van de christelijke werknemersorganisaties waar heel wat organisaties onder thuishoren, zoals bijvoorbeeld ook de Christelijke Mutualiteit, Familiehulp en het ondertussen door iedereen gekende ARCO. Na zijn studies Grieks-Latijn aan het Klein Seminarie te Roeselare, studeerde hij Sociologie aan de K.U.Leuven. Na verschillende functies als wetenschappelijk medewerker, assistent, associate expert bij internationale Labour organisaties werd hij coördinator projectendienst bij Wereldsolidariteit/Solidarité Mondiale (WSM). Hij werd ondertussen ook doctor Sociale Wetenschappen aan de K.U.Leuven, met een doctoraat over de link tussen sociale en coöperatieve bewegingen in ontwikkelingslanden.
In 1996 werd hij aan diezelfde universiteit Professor o.a. in dit vakgebied.
Sinds 2001 is hij tevens Professor aan het Hoger Instituut voor Arbeid (HIVA) en sinds 2002 bezoekend professor aan de Universiteit van Quebec.
In 2007 werd hij tenslotte algemeen directeur van het HIVA. Hij gaf deze functie op om in 2010 uiteindelijk algemeen voorzitter te worden van het ACW en volgt in deze functie Jan Renders op. Patrick De Veltere publiceerde diverse werken over de thematiek waarover hij onderzoek verricht heeft. Hij komt ons onderhouden over een thema dat hem nauw aan het hart ligt: "Iedereen mee voor meer kwaliteit van leven en samenleven". Een avond om nu al naar uit te kijken!

Rapport van de activiteit: