Vriendendinner - Gastspreker Rudy De Leeuw

Rudy De Leeuw werd in juni 2006 verkozen tot voorzitter van de socialistische vakbond ABVV. Voor het grote publiek was De Leeuw toen nog een nobele onbekende. Nu, vijf jaar later, ziet het verhaal er totaal anders uit. Voor de kijkers van het tv-journaal is De Leeuw een vertrouwd gezicht geworden. De Leeuw zit steviger dan ooit in het zadel.

De Leeuw is er in geslaagd om de rust te laten weerkeren in de traditioneel erg woelige socialistische vakbond. Dat was broodnodig. Als federaal secretaris en de facto rechterhand van Mia De Vits was hij jarenlang een bevoorrechte getuige van de onophoudelijke straatgevechten tussen allerlei fracties in het ABVV: tussen Vlamingen en Walen, kleine en grote beroepscentrales, arbeiders en bedienden, hardliners en pragmatici.

Met zijn kennis van het vakbondsapparaat en de vele interne gevoeligheden heeft De Leeuw grote confrontaties weten te vermijden en, beetje bij beetje, meer greep gekregen op de gang van zaken. Rimpelloos, zonder deining.

Tegelijk wist hij, stapje voor stapje, de werking van het ABVV te moderniseren en stroomlijnen. Met resultaat: de stroom van fraudeschandalen is opgedroogd en het ledenaantal gaat in stijgende lijn.

Benieuwd waarom het interprofessioneel akkoord volgens hem onvoldoende is.

Rapport van de activiteit: