Bedrijfsbezoek bij Moderna Products (Izegem) op 3 november 2022


Als gerenommeerde fabrikant van innovatieve plastic producten voor huisdieren streeft Moderna er naar om producten te ontwikkelen die zowel functioneel als designgericht zijn.

Eigenaars van huisdieren zijn altijd op zoek naar nieuwe producten die passen bij hun dynamische levensstijl. Moderna maakt deze innovatieve producten voor onze geliefde huisdieren om bij te dragen aan hun welzijn, veiligheid en geluk.

Als fabrikant geloven zij sterk in design en het creëren van SMART-producten. De grondstoffen zijn duurzaam en gemakkelijk te recyclen.

Wist je dat Moderna zelfs kattentoiletten en hondenbakjes produceert op basis van gerecycleerde grondstof uit de blauwe PMD zak!Zie ook : https://www.made-in.be/west-vlaanderen/moderna-products-betrekt-nieuw-hoofdkwartier-en-heeft-torenhoge-ambities/

---------------

Je kan inschrijven via Peepl. Bij afwezigheid graag een seintje uiterlijk 24 uur op voorhand zodat we de organisatie tijdig kunnen updaten!
Bij no-show wordt een fee aangerekend, laat dus zeker weten als je verhinderd bent.

Rapport van de activiteit:

We mochten met De Hanze op bezoek in Izegem op de gloednieuwe site van Moderna. We werden hartelijk verwelkomd door Hanzelid en medewerker Dominique Demeulemeester die met veel plezier de derde generatie zijnde Bart en Chantal aan ons voorstelde. Bart en Chantal zijn rasechte West-Vlaamse ondernemers die met een open vizier ondernemen en ook graag de jeugd promoten. Zo mocht de pas afgestudeerde dochter Justine het woord nemen en het bedrijf voorstellen.

En wat voor één. Het nieuwe ‘Moderna Products’ staat ingepland op een site, langs het kanaal Roeselare – Ooigem. Het heeft een oppervlakte van 27.000 m² waarvan 21.000 m² werd bebouwd met onder andere een hoogbouw van 40 m waar 5 geautomatiseerde laadkranen wel 12.560 palletplaatsen bedienen. Voor de rest heel mooie en ruime kantoorruimtes voor de administratie, R&D en markering, een eventzaal waar ook wij mochten vertoeven en natuurlijk de productiehallen.

Proud was het woord dat het meest is bijgebleven, want we mogen best trots zijn met een bedrijf als Moderna in West-Vlaanderen. P R O U D staat bij Moderna ook voor ResPect – Reliable – TeamwOrk – FocUsed – Driven, de kernwaarden van Moderna.

Reeds 90 jaar bestaat Moderna, vroeger fabrikant van knopen en nu vooral gespecialiseerd in het fabriceren van kunststoffen voor huisdieren, voornamelijk honden, katten en kleine knaagdieren. Ze voeren uit naar ongeveer 80 landen, behalve Amerika waar ze een eigen fabriek neergepland hebben. Hun productie draait 24 op 7 en er werken in totaal een 160-tal werknemers. In Izegem werken momenteel meer dan 90 mensen en staan er 33 spuitmachines, waarvan enkele fonkelnieuwe. Er is trouwens plaats om in totaal 59 machines te plaatsen en dus nog ruimte voor groei.

Het ganse gebouw mag echt een ‘state of the art’ gebouw genoemd worden. Zo is er aan alles gedacht, van recuperatie van warmte van de spuitcabines om de gebouwen te verwarmen, van de hoogbouw die zorgt voor schaduw in de zomer, van zonnepanelen die ongeveer 30% van de totale elektriciteitsnoden voor hun rekening nemen, enz…

Ook in de productie wordt over ecologie nagedacht, zo werd recent een ganse lijn aan producten gecreëerd die voor 98% gemaakt worden van gerecycleerde pet-flessen. Trouwens in de ganse productie wordt ongeveer 35% gerecycleerd materiaal gebruikt. Ja, onze blauwe PMD zakken hebben hun nut. En natuurlijk de magazijntoren met geautomatiseerde kranen die de gefabriceerde goederen netjes stockeert om ze bij een bestelling terug te vinden en in een mum van tijd de vrachtwagen op te sturen. Indrukwekkend.

Uiteraard heeft de volledig nieuwe infrastructuur ook nog wat kinderziektes. De ambitie voor het komende jaar is echter om zo snel mogelijk terug fully operational te zijn, zonder hiccups, zodat ze zich 100% kunnen focussen op de creatie van nieuwe producten en vooral het bieden van service aan hun klanten.

Na de rondgang konden we nog even napraten in de eventzaal ‘aan den toog’, waar de versnaperingen toepasselijk in honden- en kattenbakjes werden gepresenteerd.