Ontbijt(k)boek op 20 oktober 2022 met Dyab Abou Jahjah: Verlichting onder Vuur


Dyab Abou Jahjah werd geboren op 24 juni 1971 in Libanon. Op 19-jarige leeftijd emigreerde hij naar België. Hij behaalde een master in politieke wetenschappen en internationale betrekkingen aan de "Université Catholique de Louvain".

Na zijn studies bekleedde Abou Jahjah de functie van coördinator bij de immigrantenorganisatie van de Belgische socialistische vakbond ABVV. In 2001 wees hij een politiek carrièreaanbod van de socialistische partij af, verliet de vakbond en ging werken voor allochtone zelforganisaties in Antwerpen. Daar richtte hij de Arabisch-Europese Liga (AEL) op als belangenorganisatie tegen racisme en discriminatie. De AEL had een grote invloed op het politiseringsproces van een hele generatie Belgen en Nederlanders met migrantenroots. De demonisering van Abou Jahjah en de AEL door het Belgische politieke establishment en de media, zijn korte opsluiting en zijn volledige vrijspraak in 2008, vormen een interessante casestudy van de machtsdynamiek die de tweedeling tussen meerderheid en minderheid in de Europese samenleving beheerst.

Abou Jahjah werd columnist bij de krant De Standaard (tussen 2014 en 2017). Hij nam in 2016 deel aan het prestigieuze Nederlandse programma Zomergasten.  Begin 2016 deed zijn boek 'Pleidooi voor radicalisering' al veel stof opwaaien nog voor het werd uitgegeven door De Bezige Bij / Amsterdam.

In 2017 eindigde zijn samenwerking met De Standaard nadat hij weigerde een Palestijnse verzetsaanval tegen Israëlische bezettingssoldaten te veroordelen. In een open brief die op 18 januari 2017 in het Frans in "La Libre Belgique" en in het Nederlands in "De Morgen" werd gepubliceerd, vonden 30 intellectuelen en juristen, waaronder enkele invloedrijke joodse opinieleiders, zijn ontslag bij de krant onterecht en een vorm van censuur. Abou Jahjah bleef regelmatig columns en essays schrijven voor onder meer de Krant De Morgen en het tijdschrift Knack. Hij is ook regelmatig te gast als commentator bij meerdere nationale en internationale TV- en Radioprogramma’s. 

In 2022 schreef hij Verlichting Onder Vuur, waarin hij de lezer meeneemt op zijn persoonlijke reis. Van staatsvijand nummer één tot gewaardeerd opiniemaker, van Borgerhout via Beiroet naar Brussel. Hij schetst de evolutie van zijn eigen ideeën, en die van de bredere samenleving.

Check https://www.aboujahjah.org/ver...


**inschrijven via Peepl**

Praktisch

Datum: 20/10/2022 08:00 tot 10:00

Deelnameprijs: € 50,00

Plaats: België

OPGELET: Leden die kozen voor het all-events forfait: gelieve altijd uw aanwezigheid te bevestigen of tijdig te annuleren als u verhinderd bent. Zo vermijdt u annulatiekosten of een no-show fee.