Vriendendinner met Bert van Dijk - Mercy Ships - op 1 september 2022


Medische hulp recht door zee

Over Mercy Ships

Sinds 1978 maakt Mercy Ships medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmsten op onze planeet. Met 2 grote ziekenhuisschepen – de Africa Mercy en de Global Mercy – varen wij naar plaatsen in de wereld waar mensen geen toegang hebben tot betaalbare medische en chirurgische zorg.

Aan boord van onze ziekenhuisschepen werken elke jaar meer dan 1.000 fantastische vrijwilligers die professionele medische hulp verlenen: dokters, verpleegkundigen, maar ook ingenieurs, technici en nog veel meer. Zij werken volledig gratis en betalen zelf hun reis- en verblijfkosten.

Mercy Ships België

Mercy Ships is als goed doel ook gevestigd in België. Ook vanuit ons land willen wij helpen bouwen aan een duurzame en rechtvaardige wereld en de meest urgente chirurgische nood van de armste bevolking aanpakken.

Met het verlangen om vanuit België iets voor Mercy Ships te kunnen betekenen, is in 2010 Mercy Ships België opgericht, een zelfstandige vereniging. Mercy Ships België is opgericht door Bert van Dijk.

Bert van Dijk is geboren in 1949 in het Nederlandse Putten en woont in Brugge met zijn Belgische vrouw Huguette. Na een carrière bij Bekaert, Volvo, Bombardier en Daimler, wonend in Nederland, Duitsland, Japan en Canada trok Bert van Dijk samen met zijn echtgenote Huguette op eigen kosten naar de Africa Mercy. Hij zag met eigen ogen het unieke concept van Mercy Ships.

Bert van Dijk was overtuigd en in 2010 richtte hij Mercy Ships België op. Sindsdien is hij vrijwillig voorzitter van Mercy Ships België en combineert hij die onbezoldigde functie met het vrijwillig voorzitterschap van Mercy Ships Global Association.Bert van Dijk is te gast bij De Hanze op donderdag 1 september 2022.

Voor All Event leden is deze activiteit inbegrepen (volgens je lidmaatschap voor 1 of 2 personen). Indien je een All-In voor 2 personen hebt, vermeld dan ook graag of je met 1 of 2 personen deelneemt.

Inschrijving voor standaard leden en partners of gasten: € 50.00 (graag naam van je gast vermelden)

Indien je ingeschreven bent en er toch niet kan bij zijn, laat dit dan ten laatste 48 uur voor aanvang weten om zo annulatiekosten t.b.v. € 50.00 te vermijden (ook voor AEF leden).

inschrijven via Peepl

Rapport van de activiteit:

Veel blije gezichten voor het eerste vriendendinner na de zomervakantie!

Na een speciale “happy birthday” voor ere-voorzitter Wim Henneman (50) en enkele pakkende afscheidswoordjes van 4 past-voorzitters voor Carine, werden er 2 nieuwe leden gepind. Welkom bij De Hanze, Bram Druwel en Filip Verstraete! Nog even een extra woord over de lopende ledenbevraging, en na het lekkere diner wordt gastspreker Bert van Dijk geïntroduceerd door Hanzelid Dirk Vandepitte.

Bert van Dijk is geboren in Nederland en woont sedert 1995 in Brugge met zijn Belgische vrouw Huguette.

Na enkele topfuncties bij o.a. Bekaert, Volvo, Bombardier, Begemann en Daimler, besloot Bert om zijn talenten aan te wenden om mensen te helpen en in 2009 werd dan ook Mercy Ships Belgium opgericht. Het idee Mercy Ships is ontstaan uit de vaststelling dat 2/3 van de wereldbevolking géén toegang heeft tot essentiële medische zorg. Vooral in Afrika is de situatie schrijnend. Mercy Ships komt dan ook tegemoet aan deze problematiek door het inzetten van 2 ziekenhuisschepen waarmee 75% van de bevolking kan bereikt worden. De organisatie steunt volledig op vrijwilligers. Mensen die op het schip komen meewerken worden zelfs aangespoord om een financiële bijdrage te doen om hun engagement kracht bij te zetten. Misschien een idee voor de volgende sprekers bij De Hanze? :-)

De organisatie biedt directe medische service aan op het schip, zet in op het verbeteren van de infrastructuur en op de ontwikkeling van het gezondheidsprogramma voor het land dat wordt aangedaan. Zo’n bezoek wordt minutieus voorbereid, tot wel 2 jaar op voorhand.

De 2 schepen samen hebben 12 operatiekamers en een capaciteit van 279 bedden. 1100 vrijwilligers zijn er momenteel actief. 

Het meest recente ziekenhuisschip (de Global Mercy) werd in China gebouwd en in Antwerpen ingericht. Het is met een lengte van 175 meter en twaalf dekken het grootste ziekenhuisschip ter wereld. Het zal eerst worden ingezet in Senegal, daarna zijn de andere armste Afrikaanse landen aan de beurt (Liberia, Benin, Togo, Sierra Leone, Guinee en Kameroen). Het schip koste zo’n 200mio$ waarvan zo’n 60 mio$ apparatuur. De operationele kosten bedragen momenteel 20 mio$ per jaar waarvan 4,5 mio$ brandstof.

Bert omschrijft zijn levensloop laconiek als een carrière “Van Business man tot Bedelaar”. Hij probeert de NGO nog steeds als bedrijf te runnen met als belangrijke uitzondering dat de medewerkers vrijwilligers zijn.

Sponsors/donors zijn zowel privé personen, overheden als privé bedrijven. 

Na een kwartier Q&A was er tijd om na te kaarten tijdens de koffie, een vertrouwd netwerkmoment. 

Bedankt Bert van Dijk!

 

Meer info: www.mercyships.be