Ontbijt(k)boek op 27 december 2021 met BJORN SOENENS


Björn Soenens, een unieke spreker enkel voor De Hanze te gast op maandag 27 december 2021.

Je hebt het ongetwijfeld ook reeds vernomen… de Covid maatregelen zijn opnieuw verstrengd waardoor het niet meer gepast is om ons ontbijtboek live te laten doorgaan. Met De Hanze streven we er naar om alles altijd correct te organiseren, met de gezondheid van onze leden steeds als onze leidraad bij het nemen van beslissingen. Zoals je weet zijn wij geen fan van uitstel en afstel, maar wel van creatieve oplossingen. Het ontbijtboek gaat dus zeker door, online en veilig voor iedereen. 

In overeenkomst met Björn Soenens wordt het geen monoloog maar wel een interactief gesprek met vraag en antwoord. Hanzelid Stefan Soutaer zal dit alles in goede banen leiden.


In ‘De lengte van een oceaan’ luistert Björn Soenens vooral naar de verhalen van gewone Amerikanen. Hij tekent hun strijd op, hun overlevingsdrang, hun gevecht tegen onrecht en tegen het onvermijdelijke. Het boek zit vol verbazing en verontwaardiging over real life ten tijde van Trump. Bij momenten componeert Soenens bijna een requiem van de Amerikaanse droom. Door de coronacrisis worden de zwakke plekken van de VS plots open wonden. Björn Soenens brengt Amerika – het echte, alledaagse – in dit vuistdikke boek heel dichtbij.

https://www.standaardboekhande...

Björn Soenens is chef van "Het journaal" en Amerikadeskundige voor VRT Nieuws. Hij is ook de auteur van het boek "Blijven proberen Obama!" over het eerste jaar van diens presidentschap. In "De Ochtend" op Radio 1 laat hij geregeld zijn licht schijnen op de Amerikaanse politiek en samenleving. (Bron: www.deredactie.be)

Aangezien Björn Soenens maar zeer beperkte tijd in België verblijft (hij woont in de V.S.) passen wij ons graag aan met De Hanze. Vandaar deze wijziging in datum!

Indien je graag deelneemt maar nog niet ingeschreven bent, stuur dan een mail naar info@dehanze.be.  Je ontvangt dan de link om via Zoom in te loggen; het boek wordt je achteraf toegestuurd. Online deelname is € 20.

Voor All Event leden is deze activiteit inbegrepen - inclusief boek.

Rapport van de activiteit:

‘Het geweten van Vlaanderen’ Yves Desmet van De Morgen - zoals voorzitter Patriek Cattrysse hem noemde – stelde tijdens de ontbijtmeeting van 17 februari 2011 zijn boek voor over de dubbelgesprekken van zeven Vlaamse politici met één van hun inspiratiebronnen. Yves Desmet confronteerde samen met gewezen partijvoorzitter van Agalev en minister van Staat Jos Geysels zeven toppolitici met hun inspiratiebron (allemaal mannen!). De Vlaamse politici Herman Van Rompuy, Jean-Luc Dehaene, Karel De Gucht, Vera Dua, Frank Vandenbroucke, Guy Verhofstadt en Bart De Wever peilden – meestal in de biotoop van hun onderwerp – naar wat hun intellectuele idolen dreef, wat hen bezielde. Yves Desmet pikte er tijdens de ontbijtmeeting uit: 
Jean-Luc Dehaene en futuroloog Alvin TöfflerGuy Verhofstadt en econoom en Nobelprijswinnaar Amartya SenTheodore Dalrymple en Bart De WeverFrank Vandenbroucke en de Franse socioloog Pierre RosanvallonHerman Van Rompuy en de Franse filosoof en oud-minister van Onderwijs Luc Ferry en Karel De Gucht in gesprek met topdiplomaat Robert Cooper. Allemaal boeiende gesprekken waar Yves Desmet toch koos voor dat met Alvin Töffler. Post factumgetuigt het van een fenomenaal inzicht om begin jaren zeventig van de vorige eeuw te spreken over gsm’s en computers e.d. lang voor die er waren en maatschappelijk zo’n diepgaande invloed hadden.  Het boek
Doeners en Denkers - Vlaamse politici en hun inspiratiebronnen geschreven door Yves Desmet en Jos Geysels werd gepubliceerd bij De Bezige Bij