Culturele activiteit op 18 december 2021 - VERBEKE FOUNDATION


‘Ons museum wil geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren.’

De Verbeke Foundation toont kunstwerken uit eigen collectie en organiseert tijdelijke tentoonstellingen van hedendaagse kunst. Elk jaar vinden twee grote groepstentoonstellingen plaats: één opent in de zomer, de andere in de winter.
Collages en assemblages worden in een aparte ruimte geëxposeerd.

Gedurende het hele jaar werken we aan kleine en grote projecten, waardoor de tentoonstellingen altijd in beweging zijn en er bij elk bezoek iets nieuws te zien is.

Wij werken terwijl u kijkt, dus het kan ook regelmatig gebeuren dat u daardoor een blik achter de schermen krijgt.
Bovendien verblijven er regelmatig kunstenaars in residentie waardoor u als bezoeker getuige kunt zijn van werk in wording.

Begin 2015 zijn we begonnen met de uitgave van een reeks kunstenaarsmonografieën van zowel gevestigde kunstenaars als van nieuw talent. Jaarlijks wordt deze reeks verder uitgebreid.Geschiedenis

In het begin van de jaren 1990 begonnen Geert en Carla Verbeke-Lens kunst te verzamelen. Na een initiële interesse voor abstracte schilderkunst werd de collectie geheroriënteerd naar collages en assemblages van hoofdzakelijk Belgische kunstenaars. De afgelopen jaren werd de verzameling verder uitgebreid naar hedendaagse kunst en naar bio-art.

Rapport van de activiteit:

 

Met de Hanze naar de Verbeke Foundation. 

 

Met 40 enthousiastelingen trokken we op een mistige morgen naar Kemzeke, op bezoek en verkenning in de Verbeke Foundation.

In een voormalige goederenopslagplaats van het transportbedrijf van dhr Verbeke maakten we kennis met een alternatief depot; een depot waar al sinds 2007 nieuwe kunstwerken staan en waar voorwerpen of installaties een nieuw leven krijgen. Bij aankomst zie je dit aan de olifanten die deel uitmaakten van een vroegere Beaufort installatie.

Een prachtige ervaring dankzij de inzichten van Geert en Carla Verbeke, met hulp van vrijwilligers en artists in residence!

 

2 gidsen met kennis van zaken namen ons mee in de natuur van de Verbeke Foundation en bezorgden ons allen een verruimende ervaring.

Via quotes van de deelnemers krijg je een beeld van deze ervaringen en een verslag van een geslaagde dag????.

 

Kunst in het landschap

Verwennerij voor alle zintuigen

De gids is essentieel

Verwonderend en verrassend

Ecologische en biologische kunst, en vergankelijkheid

Alice in wonderland

Onverwacht zeer groot

Rob VO heeft een dirty mind (van dichtbij bekeken dan toch)

Harmonie tussen kunst en natuur

Kunst rust

Oost West, thuis is het ook niet best

Wabi Sabi - de schoonheid zit in de imperfecties en er mag gerust een deukje in zitten

Toegankelijk en zeer vergankelijk

Modderig

Fascinering, ontdekking, beleving

Biologisch

In plaats van toeval is het een ongezochte vondst

 

Missie en visie van Geert en Carla:

Onze tentoonstellingen willen geen oase zijn. Onze presentatie is onaf, in beweging, ongepolijst, contradictorisch, slordig, complex, onharmonieus, levend en onmonumentaal, zoals de wereld buiten de museummuren.